Món Global
José Manuel Albares és ministre d'Afers Exteriors
Foto: José Manuel Albares és ministre d'Afers Exteriors | Twitter / @jmalbares
Relacions internacionals

Espanya accepta ara el passaport de Kosovo sense reconèixer la seva independència

Temps de lectura: 2 minuts
José Manuel Albares és ministre d'Afers Exteriors
Foto: José Manuel Albares és ministre d'Afers Exteriors | Twitter / @jmalbares

El govern espanyol accepta des de l'1 de gener com a vàlid el passaport ordinari de Kosovo, tot i que continua sense reconèixer la seva independència.

Per què és important? Espanya és un dels cinc països de la UE, juntament amb Grècia, Xipre, Romania i Eslovàquia, que segueix sense reconèixer la independència de Kosovo, proclamada el febrer del 2008.

Què en sabem? Espanya continua sense reconèixer Kosovo com a estat, però ara ha canviat la seva postura i ha començat a acceptar els passaports del país per passar la frontera.

  • Aquest canvi es deuria al fet que des de l'1 de gener el país balcànic es va incorporar al règim d'exempció de visat a l'espai Schengen i el Consell Europeu va anunciar que Espanya seria l'únic país que no ho aplicaria.
  • Això contrastaria amb la decisió d'altres països com Grècia que, tot i que tampoc no reconeix l'estat, va avançar que acceptaria els seus passaports.

Què diu? Tot i aquest gir, el ministre d'Exterior, José Manuel Albares, ha volgut deixar clar que això "no implica de cap manera el reconeixement" com a estat.

  • El ministre ha insistit que la posició d'Espanya "no ha variat" i "segueix sense reconèixer Kosovo", ni la sobirania ni la independència. "No reconeixem declaracions unilaterals d'independència", ha recalcat.

Visió global: El Parlament regional kosovar va declarar la seva independència de manera unilateral el febrer del 2008.

  • És reconegut per països com els Estats Units, Japó i 23 dels 27 països de la UE.
  • Grècia, Xipre, Eslovàquia i Romania són els altres quatre membres dels Vint-i-set que no reconeixen Kosovo.
  • El 2010, la Cort Internacional de Justícia (CIJ) va determinar que Kosovo no va violar el dret internacional en declarar la seva independència perquè no existia cap prohibició específica sobre això.
  • Amb tot, actualment són 106 els països de tot el món que han reconegut Kosovo com a Estat.