Món Global
L'expresident dels EUA, Donald Trump
Foto: L'expresident dels EUA, Donald Trump | Flickr
Eleccions Estats Units

Trump arrasa a Iowa, la primera cita de les eleccions primàries als EUA

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident dels EUA, Donald Trump
Foto: L'expresident dels EUA, Donald Trump | Flickr

L'expresident dels Estats Units Donald Trump ha guanyat aquest dilluns els caucus republicans d'Iowa amb un 51,1% dels vots dels ciutadans vinculats al Partit Republicà.

Per què és important? Trump ha guanyat de manera contundent amb el 51% dels vots, el percentatge més alt aconseguit mai per un candidat en aquestes primàries.

Amb xifres:

  • Trump ha aconseguit la victòria a tots els comtats excepte en un i ha aconseguit 20 delegats (amb 55.432 vots).
  • Una xifra molt superior a la del governador de Florida, Ron DeSantis, amb vuit delegats (23.054 vots, el 21,2%).
  • També unes dades superiors a l'exambaixadora dels EUA davant les Nacions Unides, Nikki Haley, amb set delegats més i la victòria al comtat de Johnson (20.687 vots, un 19%).

Què diu Trump? L'exmandatari ha assegurat que se sent "reforçat" i "enormement honrat" pels resultats, i ha assenyalat que el seu objectiu és "Fer Amèrica Gran de Nou" (Make America Great Again), tal com "vaig fer en el meu mandat".

  • "Em sento genial. Em sento molt honrat. Hem de recuperar el nostre país que ha passat per moltes coses dolentes en els darrers tres anys i continua passant per coses dolentes", ha declarat Trump.
  • "Realment crec que ara és el moment perquè tothom, el nostre país, s'uneixi. Volem unir-nos, tant si som republicans com demòcrates o liberals o conservadors", ha anunciat Trump en un to conciliador i poc habitual en ell.
  • "Estaria molt bé que ens poguéssim unir i arreglar el món. I arreglar els problemes i tota la mort i destrucció que estem presenciant", ha dit.

En profunditat: El calendari per a la nominació del candidat del Partit Republicà inclou primàries amb votació a l'ús amb urnes, però també caucus, en què els ciutadans vinculats a un determinat partit debaten i trien els seus favorits.

  • L'elecció no és directa, ja que sigui mitjançant primàries o mitjançant caucus, els ciutadans el que estan decidint és la composició de la delegació de l'estat a les convencions nacionals, on es realitzarà formalment la proclamació de la persona que representarà la formació.
  • Enguany, el Partit Demòcrata no farà caucus a Iowa.  Han decidit començar més endavant les seves primàries i ho faran a Carolina del Sud.

Context: Amb els caucus d'Iowa es dona l'inici a la cursa per triar el candidat del Partit Republicà a la presidència dels Estats Units en les eleccions del pròxim novembre.

  • Tot i les causes judicials a què s'enfronta Donald Trump, aquests resultats serveixen per veure quin és el grau de suport amb què parteix l'expresident.