Món Global
Gabriel Attal
Foto: Gabriel Attal | @RepFranceCdE | X
França

Gabriel Attal es converteix en el primer ministre més jove de França

Temps de lectura: 2 minuts
Gabriel Attal
Foto: Gabriel Attal | @RepFranceCdE | X

El president de França, Emmanuel Macron, ha anomenat aquest dimarts com a nou primer ministre Gabriel Attal, qui amb només 34 anys es converteix en la persona més jove de la història de la V República en ocupar el càrrec.

Per què és important? Attal continua així una carrera fulgurant que va arrencar de la mà del mateix Macron quan aquest va decidir fundar el seu moviment polític.

Què en sabem? Gariel Attal ha estat nomenat primer ministre de França amb només 34 anys.

  • Als 22 anys ja era conseller en un ministeri. Als 29, secretari d'Estat., després va ser portaveu del govern, ministre de Comptes Públics, i fins aquest dimarts, ministre d'Educació.
  • Macron escull així un dels seus ministres de més confiança i que fins i tot ha sonat com a possible substitut del president quan aquest esgoti el seu mandat.

Context: El nou primer ministre tindrà com a primer repte rellançar la imatge del Govern de cara a la segona meitat del quinquenni de Macron, en un any clau per la celebració dels Jocs Olímpics i les eleccions europees.

  • La reforma de les pensions i, més recentment, la llei que modifica una bateria de polítiques migratòries van acabar llastrant el govern i, en particular, la primera ministra sortint, Elisabeth Borne, qui va formalitzar dilluns la dimissió.

Previsions: S'espera que en les pròximes hores s'anunciï el nou govern que formarà Atta.

En detall: Attal és conegut com "el nen prodigi" de la política francesa. Ara arriba a primera línia de la política, a la darrera legislatura de Macron, qui ja no podrà prsentar-se el 2027 en haver complert els vuit anys que marca la llei com a màxim per estar al poder.

  • Attal es converteix, a més, en la primera persona obertament homosexual que accedeix a la prefectura de l'Executiu, ja que la seva parella és Stéphane Séjourné, un col·laborador del president que figura a la llista de favorits per encapçalar el cartell del seu partit per a les europees de juny.
Categoria: Món Global