Món Global
El president de França, Emmanuel Macron, donant-li la mà a la presidenta de l'Assemblea de Còrsega
Foto: El president de França, Emmanuel Macron, donant-li la mà a la presidenta de l'Assemblea de Còrsega | EFE
França

Macron proposa reformar la Constitució perquè Còrsega sigui una autonomia

Temps de lectura: 2 minuts
El president de França, Emmanuel Macron, donant-li la mà a la presidenta de l'Assemblea de Còrsega
Foto: El president de França, Emmanuel Macron, donant-li la mà a la presidenta de l'Assemblea de Còrsega | EFE

El president de França, Emmanuel Macron, ha proposat que es reformi la Constitució francesa perquè Còrsega pugui constituir-se com una autonomia. "Hem d'avançar, cal que Còrsega entri a la constitució", ha dit a l'Assemblea de l'illa mediterrània.

Per què és important? Còrsega ha reivindicat de sempre la independència o una major autonomia per l'illa. En els darrers anys el sobiranisme polític ha guanyat molta força.

Què en sabem? Des de l'Assemblea de Còrsega ha pronunciat un discurs on ha proposat dotar d'autonomia a l'illa i buscar un encaix dins de la Constitució francesa. La seva visita ha coincidit amb el vuitantè aniversari de l'alliberament de Còrsega i en aquest context ha proposat avançar: "Tindrem l'atreviment de construir una autonomia dins de la república".

  • Macron ha exposat que obre un marge de sis mesos perquè les institucions corses perquè redactin un text constitucional per a proposar aquesta modificació a la carta magna. "Aquesta autonomia ha de ser el mitjà per a construir junts el futur. Sense replegament de l’estat. No serà una autonomia contra l’estat, ni una autonomia sense l’estat, sinó una autonomia per a Còrsega i dins de la república", ha reblat.

Context: L'illa de Còrsega sempre ha estat un focus de malestar per França, però els darrers anys les relacions es van tensar i deteriorar per la detenció i la mort d'un dels líders independentistes de l'illa, Yvan Colonna. Aquest succés va fer esclatar una sèrie de disturbis que van desembocar en el renaixement del Front d'Alliberació Nacional Cors, una organització que apostava per la lluita armada i que havia anunciat la seva fi l'any 2014.

  • El grup des de l'any passat ha protagonitzat atacs a vehicles policials, empreses de construcció i habitatges de francesos. Aquestes accions van ser contestades amb detencions i repressió.
Categoria: Món Global