Món Global
Una protesta contra la reforma de les pensions del govern francès
Foto: Una protesta contra la reforma de les pensions del govern francès | Denis Thaust / Europa Press
França

El Constitucional francès avala la reforma de les pensions de Macron

Temps de lectura: 2 minuts
Una protesta contra la reforma de les pensions del govern francès
Foto: Una protesta contra la reforma de les pensions del govern francès | Denis Thaust / Europa Press

El Consell Constitucional de França ha donat suport aquest divendres als principals pilars de la reforma constitucional impulsada pel govern francès.

Per què és important? És una victòria d'Emmanuel Macron, el president del país, qui, tot i les protestes als carrers, s'ha negat a canviar la seva posició pel que fa a l'edat de jubilació.

Què en sabem? Entre les mesures més destacades hi ha l'allargament de l'edat de jubilació dels actuals 62 als 64 anys.

  • A més de la validació de la reforma, l'organisme ha rebutjat la sol·licitud perquè la reforma de les pensions sigui sotmesa a un referèndum.
  • És un dels projectes legislatius estrella del president Macron que sempre ha descartat tocar els aspectes més polèmics del text al·legant que és una llei “necessària” que apropa França al marc regulador d'altres països europeus.

En detall: Cal recordar que el Consell Constitucional francès està format, majoritàriament, per expolítics que han format part del govern.

Què s'espera? La mesura podrà entrar en vigor a finals d'estiu.

Context: França va viure aquest dijous la dotzena jornada de protestes i vagues contra la reforma.

  • Un cop més, milers de persones van tornar a sortir als carrers de les principals ciutats.
  • Les mobilitzacions van començar al gener i els sindicats ja han advertit que seguiran amb elles si no hi ha canvis en alguns dels pilars de la llei, com és per exemple l'augment de l'edat de jubilació.

Què diuen? Abans de la decisió del Constitucional, els sindicats francesos han assenyalat que prometen mantenir la “combativitat” social en qualsevol cas.

  • "Aquesta llei està entelada per una sèrie d'errors jurídics, democràtics i socials", ha recalcat Sophie Binet, secretària general de la CGT francesa.
  • En aquest sentit, Binet ha explicat que el conjunt de sindicats decidiran units "cridar a noves accions" de mobilització, com les que es van produint des del gener.
  • Sobre el diàleg, la secretària de la CGT ha dit que estan disposats a parlar, però sempre sobre la base d'una retirada d'aquesta iniciativa, que té com a eix central l'allargament de la jubilació.