Món Global
Presó als EUA
Foto: Presó als EUA | Pixabay
EUA

Pena de mort sense precedents als EUA: executaran un pres amb gas nitrogen

Temps de lectura: 2 minuts
Presó als EUA
Foto: Presó als EUA | Pixabay

L'estat d'Alabama està a punt de realitzar la primera execució amb gas nitrogen a un pres als Estats Units, un mètode que no s'ha fet servir mai en humans.

Per què és important? La introducció d'aquest nou mètode per executar un pres als EUA ha generat un fort debat sobre la constitucionalitat de la pena de mort en si. A més, Defensors dels drets humans denuncien l'ús d'un mètode no utilitzat mai en humans.

Què en sabem? El Tribunal Suprem dels Estats Units ha rebutjat paralitzar una execució d'un pres condemnat a mort a l'estat d'Alabama amb gas nitrogen.

  • Es tracta d'un mètode que priva la persona d'oxigen i que, segons l'ONU, pot ser un tracte cruel i inhumà, equiparable inclús a la tortura.
  • Un cop sentenciat a mort, el govern de l'estat d'Alabama va ordenar la seva execució amb una injecció letal.
  • Tot i això, l'home va sobreviure després que els responsables de la presó van ser incapaços de trobar una vena per injectar-li el líquid químic letal.
  • Els seus advocats van argumentar que els funcionaris van punxar moltes vegades el braç del pres per intentar trobar una vena, sense èxit, provocant-li un intens dolor.

En detall: El pres és Kenneth Smith, un home de 58 anys i que en fa 35 que és a la presó.

  • L'home va ser condemnat per l'assassinat per encàrrec d'una dona Elizabeth Sennet, esposa d'un predicador, l'any 1988.
  • Ja va intentar aturar la seva condemna a pena de mort amb una injecció letal i el tribunal ho va rebutjar.

En profunditat: L'ús del nitrogen per produir la falta d'oxigen és una pràctica que els professionals rebutgen per qüestions ètiques, fins i tot quan es tracta de l'eutanàsia de mamífers en general.

  • La tècnica, que no s'ha posat a prova mai, consisteix a col·locar una màscara al condemnat que substituirà l'oxigen per gas nitrogen, amb la intenció de produir la mort en un breu període de temps.
  • Defensors dels drets humans d'arreu del món han criticat la crueltat d'aquest mètode. A més, també alerten que el mètode és poc segur. Si la màscara té fuites de nitrogen pot posar en risc la vida dels funcionaris de presons que l'executaran.

Previsions: L'execució d'Smith està programa per aquest dijous als Estats Units, la matinada de dijous a divendres a Catalunya.

Categoria: Món Global
Etiqueta: Estats Units