Món Global
Josep Borrell
Foto: Josep Borrell | Flickr
Rússia

Borrell proposa anomenar el règim de sancions sobre drets humans com a 'Règim Navalni'

Temps de lectura: 2 minuts
Josep Borrell
Foto: Josep Borrell | Flickr

Per honorar la memòria de l'opositor rus Alekséi Navalni, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha proposat aquest dilluns als governs europeus rebatejar el règim amb què compta la UE des del 2020 per castigar violacions contra els drets humans i abusos a tot el món com a "règim Navalni". 

Per què és important? L'opositor rus empresonat Aleksei Navalni va ser trobat mort a la presó on complia una condemna de 30 anys. Per a la Unió Europea, no queda cap dubte que el que li va passar a Navalni no va ser un accident i la seva mort és un recordatori més del que representa Vladimir Putin i el règim autoritari. 

En detall: El règim de sancions per vulneracions contra els drets humans a la Unió Europea passarà a dir-se Règim Global de Sancions de la UE en Matèria de Drets Humans Aleksei Navalni.

  • Borrell ha reiterat que Putin és l’únic responsable de la mort de l’opositor rus i que "sempre hi ha marge" per continuar ampliant les sancions a empreses i gent afí al Kremlin.
  • "Per honrar la seva memòria proposaré als ministres posar el seu nom al nostre règim de sancions sobre drets humans, perquè el seu nom estigui escrit per sempre a la feina de la Unió Europea de defensa dels drets humans", ha dit l'alt representant de la UE, abans del Consell d’Afers Estrangers que es fa a Brussel·les.
  • Josep Borrell també ha lamentat que moltes persones hagin estat detingudes aquest cap de setmana a Rússia per mostrar la seva simpatia amb l'opositor mort: "Veurem de quina manera la Unió Europea pot donar suport als ciutadans russos que volen viure en un país en llibertat", ha dit. 

Per acabar: Quan falta poc perquè la guerra d'Ucraïna compleixi dos anys, Borrell considera que encara hi ha marge perquè la UE imposi més sancions a Rússia, que al llarg d’aquesta setmana preveu d’aprovar el tretzè paquet de mesures restrictives contra el règim de Putin.