Món Global
El líder de l'oposició russa Alekséi Navalni
Foto: El líder de l'oposició russa Alekséi Navalni | Wikimedia Commons
Rússia

Rússia nega l'entrega del cos de Navalni a la seva família, tres dies després de la seva mort

Temps de lectura: 2 minuts
El líder de l'oposició russa Alekséi Navalni
Foto: El líder de l'oposició russa Alekséi Navalni | Wikimedia Commons

L'entorn d'Aleksei Navalni denuncien que les autoritats russes es neguen a entregar el cadàver de l'opositor rus a la seva família per tercer dia consecutiu.

Per què és important? Navalni es va trobar mort divendres a la presó on complia una condemna de 30 anys, segons informaven les autoritats penitenciàries sense donar més detalls.

Situació actual. Tres dies després que es fes pública la mort de l'opositor rus, Kira Yarmish, advocada de Navalni, ha denunciat que les autoritats russes han tornat a negar-se que la seva família tingui accés al cadàver.

  • També alerten que les mateixes autoritats han prorrogat el període d'investigació sobre les causes de la mort de Navalni.
  • "La mare d'Alexei i els seus advocats van arribar a primera hora del dia a la morgue. No se'ls ha permès entrar", ha dit Yarmish a través del seu compte a la xarxa social X. "Un dels advocats ha estat literalment tret per la força", ha afegit.
  • "Quan es va preguntar al personal si el cos d'Alexei hi era, no van respondre", ha manifestat, abans d'afegir que "el Comitè d'Investigació ha informat la seva mare i els advocats que la investigació sobre la mort de Navalni ha estat estesa".
  • Així, Yarmish ha subratllat que "no diuen quant durarà" i ha afegit que "la causa de la mort continua sent 'desconeguda'". "Menteixen, guanyen temps i ni tan sols ho amaguen", ha ressaltat.

D'on venim? El Servei Penitenciari Federal del districte autònom rus de Yamalia-Nenetsia va anunciar divendres la mort de Navalni, que estava empresonat per diverses condemnes contra ell, després de "trobar-se malament durant un passeig".

  • Des de llavors, Moscou ha rebutjat les crítiques per la seva mort i ha demanat esperar els resultats de l'autòpsia.

Context. L'activista de 47 anys portava empresonat des de la seva detenció el gener del 2021 quan va tornar a Moscou des de Berlín, on s'havia recuperat d'un enverinament que ell i els governs occidentals van atribuir al servei de seguretat del president rus, Vladimir Putin.

Categoria: Món Global