Món Global
Aleksei Navalni
Foto: Aleksei Navalni
Rússia

Aquest és el vídeo que va deixar gravat Navalni per si el mataven: "No us rendiu"

Temps de lectura: 2 minuts
Aleksei Navalni
Foto: Aleksei Navalni

Rebombori a les xarxes. Després que l'opositor rus empresonat Aleksei Navalni hagi estat trobat mort a la presó on complia una condemna de 30 anys, ha començat a circular un vídeo que va deixar gravat ell mateix en cas que el matessin. 

Què diu? Navalni ja veia a prop la mort l'any 2020. L'opositor rus va gravar un documental recollit per HBO Max i dirigit per Daniel Roher on denunciava atacs verbals, físics i arrestos pel seu activisme anticorrupció i també un intent d'enverinament orquestrat pel règim de Putin. En els minuts finals del documental, ell mateix va voler deixar un missatge per si l'assassinaven. 

  • "Escolteu, tinc una cosa molt òbvia que contar-vos: no us podeu permetre rendir-vos", començava dient Navalni. "Si ells decideixen matar-me, significa que som increïblement forts". 
  • "Necessitem utilitzar aquest poder per no rendir-nos, per recordar que som un gran poder que està sent oprimit per aquestes males persones", segueix l'opositor. 
  • "No som conscients de l'increïblement forts que som actualment. L'única cosa necessària per triomfar per sobre del mal és que la gent bona no faci res. Així que no pareu", conclou Navalni. 

A més: Iúlia Navàlnaia, la seva esposa, també s'ha pronunciat i espera que el president rus, Vladímir Putin, i tots els seus col·laboradors acabin davant la justícia internacional per les atrocitats comeses al seu país i contra el seu marit.

  • La dona ha fet una breu compareixença a la Conferència de Seguretat de Múnic. “Pagaràs pel que has fet al meu marit”, ha dit a Putin.
  • Tot i això, Navàlnaia no sap si creure’s que el seu home és mort perquè desconfia del règim rus.
Categoria: Món Global