Món Global
Ursula Von der Leyen
Foto: Ursula Von der Leyen | Unió Europea
Rússia

Europa culpa Putin de la mort de Navalni i l'OTAN li demana explicacions

Actualitzat: Divendres, 16 de febrer de 2024. 15:03
Temps de lectura: 3 minuts
Ursula Von der Leyen
Foto: Ursula Von der Leyen | Unió Europea

Europa culpa Rússia i al seu president, Vladímir Putin, de ser responsables de la mort de l'opositor rus Aleksei Navalni. 

Per què és important? Navalni ha estat trobat mort aquest divendres a la presó on complia una condemna de 19 anys, segons han informat autoritats penitenciàries sense donar cap més detall de la seva mort. L'opositor rus, de 47 anys, complia condemna per diversos delictes. 

Què diu? La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'ha mostrat "profundament consternada i entristida" per la notícia de la mort de Navalni.

  • En un missatge que ha compartit a les xarxes socials, la política alemanya ha culpat Putin i al Kremlin de la mort de l'opositor rus: "Putin no tem res més que la dissidència del seu propi poble". 
  • La presidenta de la Comissió Europea diu que la notícia és "un ombrívol recordatori de què és Putin i el seu règim". Von der Leyen llança un missatge per mantenir la seguretat: "Unim-nos en la nostra lluita per salvaguardar la llibertat i la seguretat dels qui s'atreveixen a enfrontar-se a l'autocràcia". 

A més: El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, també s'ha unit a les mostres de condol per la mort de Navalni i ha demanat explicacions al govern rus sobre les causes de la mort. 

  • "Tots els fets han d'aclarir-se i Rússia té serioses preguntes per contestar. Navalni va ser una veu forta a favor de la democràcia i la llibertat durant molts anys i els aliats havien demanat la seva posada en llibertat durant molt de temps", ha afirmat. 
  • Stoltenberg considera que aquest cas demostra que Rússia "és cada cop un poder més autoritari". "Ha fet servir l'opressió contra l'oposició durant molt de temps i és important que contesti totes les preguntes sobre la mort" de Navalni, ha explicat. 

Per acabar: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també s'ha sumat a les mostres de condol. En una publicació a les xarxes socials, Sánchez diu trobar-se "commocionat" per la notícia de la mort de Navalni que es trobava "injustament empresonat pel règim de Putin per la seva defensa dels drets humans i la democràcia". 

  • "Els meus condols a la seva família i amics i tots els que a Rússia defensen els valors democràtics i paguen per això el més alt dels preus", conclou el missatge del president espanyol. 

  • El ministre d'Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació del govern espanyol, José Manuel Albares, també s'ha mostrat "profundament commocionat" per la mort d'Aleksei Navalni. El ministre s'ha sumat a les veus europees que exigeixen "l'aclariment de les circumstàncies de la seva mort".
  • En un missatge a les xarxes socials, Albares ha dit que l'opositor rus ha mort durant "el seu injust empresonament per motius polítics". El ministre ha enviat, de part del govern espanyol, el condol a la família del mort i "suport als qui treballen per la llibertat".