Món Global
Alexei Navalni
Foto: Alexei Navalni | Wikimedia Commons
Rússia

Mor a la presó l'opositor rus Aleksei Navalni

Actualitzat: Divendres, 16 de febrer de 2024. 13:22
Temps de lectura: 3 minuts
Alexei Navalni
Foto: Alexei Navalni | Wikimedia Commons

L'opositor rus empresonat Aleksei Navalni ha estat trobat mort a la presó on complia una condemna de 30 anys. Així ho han informat les autoritats penitenciàries sense donar cap més detall de la seva mort.

Per què és important? Navalni, de 47 anys, complia condemna per diversos delictes, i era considerat el principal opositor a Vladímir Putin i de les polítiques del Kremlin.

Què en sabem? L'opositor rus ha mort aquest divendres de "manera sobtada" a la presó del districte de Yamalo-Nenets, on complia condemna des del desembre passat, segons han informat els serveis penitenciaris.

  • Segons l'agència de notícies russa Sputnik, el polític hauria mort "en sentir-se malament després d'un passeig".
  • "Se li van practicar els procediments de reanimació necessaris, que no van donar cap resultat. Els metges d'urgències van constatar la mort del condemnat. S'estan establint les causes de la mort", assenyala el comunicat oficial.

Reaccions: Kira Yarmish, col·laboradora de l'opositor, ha assegurat a les xarxes socials que no tenen confirmació de la mort. "El Servei Penitenciari Federal del districte de Yamalo-Nenets difon notícies sobre la mort d'Aleksei Navalni a l'IK-3. Encara no en tenim cap confirmació. L'advocat d'Alexéi ara vola a Jarp. Tan aviat com tinguem alguna informació, la informarem".

  • Dmitri Muratov, editor de diaris i premi Nobel de la pau, ha assegurat a Reuters que Navalni ha estat "assassinat" i que les condicions d'empresonament han conduït a la seva mort.
  • La ministra d'Exteriors de França, Stephane Sejourne, ha assegurat que Navalni ha pagat amb la seva vida la "resistència a un sistema d'opressió" i que la seva mort recorda "la realitat del règim de Putin".
  • D'altra banda, el Comitè d'Investigació rus (Fiscalia) ha anunciat una investigació.

Context: Navalni va ser traslladat sense informar els seus col·laboradors ni familiars de la presó número 6 de la regió de Vladímir, on complia la seva condemna des del juny del 2022.

  • A finals de desembre, els seus col·laboradors alertaven que la seva salut havia desmillorat com a conseqüència del tracte rebut.

En profunditat. El 2020, l'opositor va passar diversos mesos en tractament a Alemanya després d'haver sobreviscut a un enverinament.

  • En un vol a Moscou, Aleksei Navalni va patir forts dolors després d'haver ingerit únicament un té al matí. Aquest succés, que va tenir lloc l'agost del 2020, va causar gran commoció mundial i diversos líders internacionals van pressionar Putin perquè el seu opositor fos traslladat a un hospital de Berlín.
  • Després d'aconseguir que Navalny fos tractat a la capital alemanya, el grup de recerca Bellingcat va demostrar que havia estat enverinat per un esquadró d'assassins de l'FSB, el Servei Federal de Seguretat que va substituir la KGB després de la dissolució de la Unió Soviètica.
Categoria: Món Global
Etiquetes: Rússia Guerra