Món Global
La primera ministra d'Estònia, Kaja Kallas
Foto: La primera ministra d'Estònia, Kaja Kallas | @kajakallas | X
Rússia

Rússia declara en crida i cerca a Kaja Kallas, la primera ministra d'Estònia

Actualitzat: Dimarts, 13 de febrer de 2024. 10:43
Temps de lectura: 2 minuts
La primera ministra d'Estònia, Kaja Kallas
Foto: La primera ministra d'Estònia, Kaja Kallas | @kajakallas | X

Rússia ha declarat en crida i cerca a la primera ministra d'Estònia, Kaja Kallas, segons informacions de la base de dades del Ministeri d'Interior. 

El motiu: Tot i que les autoritats russes no s'han pronunciat oficialment, l'agència russa de notícies TASS ha assenyalat que s'ha obert un cas per "la destrucció i danys a monuments a soldats soviètics" a Estònia. 

  • El govern d'Estònia ha iniciat un desmantellament de monuments soviètic en el país bàltic després de la invasió russa a Ucraïna.
  • La primera ministra i les autoritats estonianes han estat molt crítiques amb la invasió russa. A més, Kallas és una de les veus més dures de la Unió Europea i de l'OTAN a favor del subministrament d'armes a Ucraïna. A més, la primera ministra aposta per endurir les sancions contra Rússia. 

En profunditat: El Parlament d'Estònia va votar fa poques setmanes un projecte de llei presentat per la ultradreta per retirar diversos monuments en honor a soldats soviètics per la lluita contra l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. 

  • Per altra banda, el Ministeri d'Exteriors rus ha convocat recentment l'encarregada de negocis d'Estònia a Moscou, Jana Vanamelder, per la decisió de les autoritats bàltiques de desenterrar les restes de soldats soviètics del cementiri militar de Tallin sense l'aval dels seus familiars.

En detall: Kaja Kallas, de 46 anys, és una política i advocada estoniana. Actualment, és presidenta del Partir Reformista i antiga membre del Parlament Europeu pel grup Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa i del Parlament d'Estònia. 

  • Des del 26 de gener de 2021 és la primera ministra de l'estat bàltic. 

 

Categoria: Món Global