Món Global
Carrer comercial atapeït al Japó
Foto: Carrer comercial atapeït al Japó | unsplash.com
Salut

Alerta al Japó: es disparen els casos de contagi de la 'malaltia carnívora'

Temps de lectura: 2 minuts
Carrer comercial atapeït al Japó
Foto: Carrer comercial atapeït al Japó | unsplash.com

Molta preocupació al Japó perquè el país té actualment registrats 400 casos de 'malaltia carnívora' o síndrome de xoc tòxic estreptocòcic.

Per què és important? Les autoritats sanitàries es troben en alerta màxima perquè aquesta infecció pot arribar a ser molt greu i provocar, fins i tot, la mort.

Què en sabem? La síndrome de xoc tòxic estreptocòcic (STSS) és una infecció bacteriana rara, que pot evolucionar ràpidament i produir pressió arterial baixa i insuficiència multiorgànica. 

  • Aquesta malaltia és causada per un tipus de bacteri anomenat estreptococ que es pot estendre a través dels teixits profunds i a la sang.
  • Se la coneix com la “malaltia carnívora” perquè pot provocar necrosi dels teixits que recobreixen els músculs, és a dir, la mort d'aquests teixits corporals per falta de reg sanguini.

Contagi. No és gens senzill determinar de quina manera ha entrat el bacteri al cos dels pacients. 

  • Habitualment, ho sol fer a través de talls a la pell, lesions o ferides però també a través de les membranes mucoses, com la pell de l'interior del nas i la gola.

Símptomes. Els primers senyals d'alarma per a la persona infectada solen ser lleus: febre, calfreds, dolors musculars, nàusees i vòmits.

  • Però a cap de 24 o 48 hores, els símptomes de la persona que s'ha contagiat son molt més evidents i greus: baixa pressió arterial, taquicàrdia, respiració accelerada i òrgans que poden deixar de funcionar. 

Situació actual. Aquest any, només en dos mesos (gener i febrer), ja s'ha detectat el 40% de la xifra total de casos que hi va haver el 2023 i això peocupa, i molt, als sanitaris. 

D'on venim? El Japó va diagnosticar els primers pacients fa 30 anys però aquesta malaltia no s'havia estès mai tant com ara. 

  • El primer cas es va detectar el 1992. 

Amb dades. En anys normals es detecten al Japó entre 100 i 200 casos, una incidència mínima per a un país amb una població tan elevada. 

  • L'any 2019 hi va haver un pic de deteccions de la malaltia, arribant a una xifra rècord de contagis i 894 pacients diagnosticats. 
  • El nombre d'infeccions es van estancar coincidint amb la pandèmia de Covid-19 però al 2023 ja hi va haver un repunt preocupant que es podria veure superat aquest any si la tendència actual es manté. 
  • Al 2023 s'ha registrat 941 persones infectades però entre el gener i el febrer de 2024 ja hi ha hagut 378 diagnòstics. 

Categoria: Món Global
Etiqueta: Salut