Món Global
Femke Halsema, alcaldessa d'Amsterdam
Foto: Femke Halsema, alcaldessa d'Amsterdam | Instagram / @burgemeesterfemkehalsema
Drogues

L'alcaldessa d'Amsterdam vol dispensar cocaïna i èxtasi a les farmàcies en contra del narcotràfic

Temps de lectura: 2 minuts
Femke Halsema, alcaldessa d'Amsterdam
Foto: Femke Halsema, alcaldessa d'Amsterdam | Instagram / @burgemeesterfemkehalsema

L'alcaldessa d'Àmsterdam, Femke Halsema, ha proposat que l'ús de drogues dures, com la cocaïna i l'èxtasi, es pugui regular a la ciutat perquè aquesta és l'única manera de vèncer el narcotràfic.

Per què és important? La capital neerlandesa té indexs de consum d'estupefaents elevadíssims i els efectes sobre la joventut son “desastrosos”, segons ha admès en una entrevista a l'agència de noticies AFP aquesta setmana. 

D'on venim? La dirigent ecologista, de 57 anys, es troba des del 2018 al capdavant de la ciutat. 

Què ha dit? "Podríem imaginar que la cocaïna es pugui obtenir a farmàcies o mitjançant el sistema mèdic”, ha afirmat l'alcaldessa.

  • “Penso que algunes drogues son perilloses i que seria assenyat reduir-ne el consum”, ha advertit Halsema.
  • Però “la manera com ho estem fent no ajuda", ha reconegut, i per això "caldrà reflexionar sobre mètodes millors com la regulació de les drogues”, ha afegit.
  • Tot i les mesures policials, “el preu de la cocaïna al carrer no ha variat" i "no han tingut cap efecte”, segons ha admès l'alcaldessa.
  • "No és llavors ridícul que deixem el tràfic de drogues a les mans dels criminals i que no tractem de trobar un model de mercat civilitzat?", s'ha preguntat. 

Oposició. Haksema és conscient que la mesura que proposa és polèmica i que tindrà l'alcalde d'Anvers, Bart de Wever, totalment d'esquena perquè és un “gran partidari de la guerra contra la droga”. 

  • L'alcaldessa reconeix que serà difícil trobar consens per a la seva idea perquè als Països Baixos, com a moltes nacions, el debat és emocional i moral: "Les drogues fan malbé la salut, les drogues son dolentes, és immoral utilitzar-les...”. 
  • “Els consumidors són criminals? No ho penso, i criminalitzar-los no ha tingut els efectes esperats", assegura.
  • Halsema és més partidària d'"una discussió econòmica, més pragmàtica o financera sobre això”.

Context. Amsterdam s'ha convertit en una important plataforma del tràfic de drogues.

  • El 80% de les activitats policials se centra en el combat contra el tràfic d'estupefaents, segons ha explicat l'alcaldessa durant l'entrevista. 

Categoria: Món Global
Etiquetes: Droga Europa