Open Melon
La ministra de defensa Margarita Robles i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso
Foto: La ministra de defensa Margarita Robles i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso | Europa Press
Política

VÍDEO: Ayuso deixa fora Bolaños de la tribuna d'honor a l'acte del 2 de maig

Temps de lectura: 2 minuts
La ministra de defensa Margarita Robles i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso
Foto: La ministra de defensa Margarita Robles i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso | Europa Press

La picabaralla entre el govern espanyol i la Comunitat de Madrid ha quedat retractada aquest dimarts 2 de maig en la desfilada militar a la capital quan Ayuso ha impedit al ministre de presidència, Félix Bolaños, accedir a la tribuna d'honor de l'acte de la capital.

Per què és important? La lluita protocol·lària ha estat una espina més en la relació entre govern espanyol i la capital de l'estat que fa dies que és tensa. Cal recordar, a més, el context electoral en què es mouen ara les relacions polítiques.

Què ha passat? Les autoritats polítiques estaven accedint per ordre a la tribuna institucional per veure la desfilada, però quan ha arribat el torn de Bolaños, se li ha barrat el pas.

  • Mentre les caps de protocol negaven el pas a Bolaños, li deien que havia de "complir la normativa" i que "ja hi ha una ministra a la tribuna".

Context: Bolaños va anunciar diumenge 30 d'abril, que assistiria a l'acte organitzat pel govern d'Ayuso encara que no havia rebut cap invitació per anar-hi.

  • La tensió es va establir entre ambdues parts en un estira-i-arronsa de protocol.
  • Es va arribar a insinuar que se li reservaria un lloc, però com a "acompanyant de la ministra de Defensa, Margarita Robles".
  • Finalment, el ministre Bolaños tenia un lloc guardat a la primera fila, reservada per autoritats. A la cadira hi posava el seu nom.

Tot i això, la distribució de llocs semblava buscar la màxima separació entre Ayuso i Bolaños.

  • El ministre de presidència ha intentat allargar la salutació per aconseguir la foto de torn.
  • Però el cop final de la baralla ha arribat en l'acte institucional militar a les portes de l'edifici de la Comunitat, quan Bolaños ha quedat sense lloc.

Qui? A la tribuna principal hi havia Ayuso, Esteban López Calderón, del JEMAD, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, la ministra de defensa, Margarita Robles, i el cap de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo. 

  • A l'últim moment, s'ha fet lloc per la presidenta de l'Assemblea de Madrid, Eugenia Carballedo, i pel vicepresident de la Comunitat, Enrique Ossorio.
  • En aquesta ampliació, però, no hi ha hagut espai per Bolaños.

Què han dit? El portaveu del PP a l'assemblea de Madrid i el secretari general dels populars han acusat Bolaños de "faltar el respecte" a la Comunitat de Madrid en "convidar-se" a l'acte.

  • Feijóo ha dit que tot ha estat fruit de la "falta d'institucionalitat" del govern espanyol.
  • Almeida ha declarat que el ministre ha volgut anar "d'okupa" i que ha "forçat la situació".