Open Melon
El pasdoble polèmic del carnaval de Cadis
Foto: El pasdoble polèmic del carnaval de Cadis
Polèmica

El carnaval de Cadis, contra Sánchez i l'amnistia: "Per 7 vots ha ressuscitat Franco"

Temps de lectura: 2 minuts
El pasdoble polèmic del carnaval de Cadis
Foto: El pasdoble polèmic del carnaval de Cadis

La comparsa 'La Oveja Negra' d'Antonio Martínez Ares, guanyadora de dos primers premis consecutius els anys 2022 i 2023 en el Concurs Oficial d'Agrupacions del Carnaval de Cadis, va utilitzar aquest cap de setmana un pasdoble per qüestionar l'amnistia i arremetre contra el president del govern espanyol. 

En detall: El pasdoble està escrit barrejant el català i el castellà i comença posant la veu en la primera persona d'un suposat personatge independentista.

  • "Nostre poble no és un poble com és el vostre. Catalunya és nostra pàtria, la resta és la puta Espanya. Un país de repressió. Pedro Sánchez s'ha cagat i és un dels nostres, tindrem una amnistia, referèndum i la via d'autodeterminació", comença el pasdoble.
  • Aquest personatge independentista es recrea en el menyspreu cap a la resta d'Espanya: “Al carall Andalusia, festa i romeria. Al carall Extremadura, Illes Balears, la Rioja, Illes Canàries. Al carall la vostra terra des d'Astúries, Múrcia, Ceuta, de Galícia fins a València”.
  • I és al final de la cançó quan canvia al castellà dient: "Per set vots, de nou ha ressuscitat Franco, però et poden més els escons. Tu que deies que aquest trosset no tenia marc constitucional. Soc 'rojo' però no confio en la teva paraula, cadascú té el que es llaura. Quina amnistia ni collons, no volen ser espanyols, que ja s'obrin el corral i que se'n vagin". 

 

Què diuen? La comparsa ha generat polèmica a les xarxes socials, encara que la majoria dels comentaris han estat d'admiració. 

  • "Enhorabona pel vostre català que ha estat molt bo", diu un usuari. "Us podrà agradar més o menys, però cal reconèixer que els pasdobles d'aquest passi han estat valents". 

D'on venim? No és la primera vegada que passa. Antonio Martínez Arez ja havia escrit al tema català en el seu retorn al Carnaval de Cadis després de 13 anys d'absència. 

  • El 2016, abans de la celebració del referèndum, la comparsa també va aprofitar per mofar-se d'un sindicalista al qual li agrada veure les desfilades de la Hispanitat i veure esbroncar al president del govern espanyol.