Opinió
Albert Brosa Sánchez-Maroto
Opinió

Guanya Puigdemont

La decisió de les bases de Junts de sortir del Govern obre diferents fronts, moltes preguntes i les respostes les anirem coneixent els propers dies. El més immediat és tot allò que té a veure amb el dia a dia del país i el paper d’oposició que tindrà el partit a partir d’ara. Però no podem perdre de vista que les bases de Junts és el municipalisme, la columna vertebral que d’aquí menys de vuit mesos afrontarà una convocatòria electoral que ara pren una forma molt diferent de la que presentava fins ara.

I en aquest entorn municipalista el president Carles Puigdemont té un pes específic importantíssim. El va tenir quan va ser alcalde de Girona, quan va ser elegit president i el té ara com a president a l’exili. El seu entorn més proper s’havia manifestat a favor de sortir del govern, enviant un missatge directe a tots els afíns al president. Per tant, el resultat reforça el president Puigdemont, el Consell per la República i el posicionament d’embat. Respon així a l’essència per la qual va ser creat Junts, una força política enfocada a caminar per construir l’independència. 

Les bases de Junts és el municipalisme, la columna vertebral que d’aquí a menys de vuit mesos afrontarà una convocatòria electoral

Que ningú oblidi aquell 16 de setembre del 2017 quan el cap de l’Executiu, Carles Puigdemont, va rebre a Palau els més de 700 alcaldes citats a declarar per donar suport polític al referèndum de l’1 d’Octubre. Un clam i inèdit i molt potent.

Torno al fil municipalista. Quan es passi pàgina de la consulta d’aquesta setmana les mirades aniran a les municipals del maig del 2023. Serà una prova d’estrès per les dues formacions que fins ara formaven govern, per pintar el mapa municipal i comarcal de Catalunya d’un color o d’un altre i per fer un reset a la suma final de regidors -en aquest moment 3.107 per ERC-AM i 2.798 per Junts- i les majories absolutes que tenen les dues forces -actualment 305 per Junts i 257 per ERC-. Perquè, no ens enganyem, del què es tracta és de mostrar musculatura des de baix cap a dalt. 

Les municpials seran una prova d’estrès per les dues formacions per pintar el mapa municipal i comarcal de Catalunya d’un color o d’un altre

Si bé és cert que en unes eleccions municipals moltes vegades el color polític passa a un segon pla, serà interessant saber quin relat utilitzarà Junts i Esquerra per dirigir-se als seus. Quin pes tindrà els discurs sobre la indepedència i com aconseguir-la? És veritat que a les ciutats i pobles el què prima és el programa electoral local (que pocs ens llegim); serveis bàsics, infraestructures, habitatge…però hi ha certes problemàtiques locals que van lligades amb aquest discurs nacional com, per exemple, l’incompliment del pressupost del govern espanyol i que implica deixar d’invertir en el dia a dia dels catalans. Això és política general amb incidència directa a la política municipal i, com a tal, es presta al discurs de país.

Per tant, el maig del 2023 serà un embat entre Junts i Esquerra i les properes setmanes seran essencials per saber com les enfoquen. I en un moment on el suflé independentista va a la baixa hi ha una bossa de votants desencisats que segons com soni la flauta aniran cap a un costat o cap a l’altre. 

 

Categoria: Opinió
Etiqueta: Junts