Opinió
Núria de José Gomar
Opinió

Mentides, periodisme, educació i democràcia

Fake news. La majoria sabem què volen dir i som conscients del perill que suposen per a la democràcia. La suma de fake news i de missatges simplistes dificulten molt, per no dir que impedeixen, per exemple, poder votar amb llibertat. No hi ha vacuna per combatre l’actual infodèmia i erradicar les fake news, però sí que hi ha un còctel de dos medicaments per aturar-la: un, el bon periodisme i, dos, l’educació mediàtica.

El bon periodisme no té gaires secrets. Es basa en tres conceptes: rigor, contrast i ètica. El bon periodisme és el que tracta la informació amb l’objectiu d’aconseguir la veracitat, el que denuncia sent lliure de peatges i el que és capaç de desemmascarar la mentida. Però tot això no serveix de res si no arriba al públic. Per això, és necessari trobar noves maneres d’explicar les notícies, amb formats i llenguatges que s’adaptin a les formes actuals de consum i que les facin arribar a tothom, especialment als joves, això sí, sense renunciar a l’essència del periodisme. Desitgem que Principal entomi amb èxit aquest repte.

El bon periodisme no té gaires secrets. Es basa en tres conceptes: rigor, contrast i ètica. 

Tampoc serveix de gaire fer bon periodisme i arribar a un públic ampli si els ciutadans, enmig de l’actual marasme d’informació, no el saben distingir, si no saben destriar el gra de la palla entre tots els missatges que els arriben per terra, mar i aire. I aquí és on cal que actuïn els principis actius que aporta l’educació mediàtica.

Per educar mediàticament no n’hi ha prou amb bona voluntat ni amb repetir, a tort i a dret, com n’és de necessària. Sobretot calen diners. Finançament de les administracions i de les empreses amb responsabilitat social per fer programes específics destinats a col·lectius especialment vulnerables a les fake news com ho és, per exemple, la gent gran. Voluntat i diners de les administracions perquè l’educació mediàtica sigui obligatòria a l’escola, a primària i a secundària, i que tingui formadors especialitzats en la matèria.

Finançament de les administracions i empreses amb responsabilitat social per fer programes destinats a col·lectius vulnerables a les 'fake news'

Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya estem convençuts que aquesta prescripció funciona, per això, són dos eixos fonamentals del pla de govern de l’actual Junta.

Tenim diagnòstic i tenim medicació. No actuar i deixar que el pacient, és a dir, la democràcia, empitjori seria negligència. De tots. Benvingut Principal!

Categoria: Opinió