Opinió
Eduard Pujol i Bonell
opinió

Piqué, més que un club

Ho sé, aquest titular fa ràbia. És previsible, poc original, no sorprèn, està vist, sembla d'una altra època, però és viu, vigent, és d'avui, explica tantíssimes coses i té tot el sentit del món. Provo de fer-me entendre.

Avui Gerard Piqué és tan bo com ho era ahir. Ni més ni menys. Un jugadoràs que fa mesos que estava enfilant l'última estació. Avui, però, Piqué és un mica més símbol.

El vídeo que ha fet anunciant que plega és una delícia. Està ben fet, està cuidat, és emotiu, però també és impecable des d'un punt de vista de respecte institucional.

A Twitter ja han començat les discussions sobre si és massa sensible, si busca la llagrimeta descaradament. Se me'n refot, és igual. Aquest vídeo ja és història del FC Barcelona, ja és una pàgina més de la història del club com ho va ser la lesió de Maradona, el segrest de Quini -i el posterior perdó de Quini a la banda aragonesa de segrestadors amateurs que li van esgarrar la vida- o Stoikov fent de les seves al balcó del Palau de la Generalitat.

El vídeo que ha fet anunciant que plega és una delícia. Està ben fet, està cuidat, és emotiu, però també és impecable des d'un punt de vista de respecte institucional

Durant anys vaig treballar al Barça. Vaig ser director de continguts del club i director de la seva televisió, Barça TV. Més tard vaig impartir una assignatura en el màster de periodisme esportiu de la UIC i de la UPF. L'assignatura es deia: 'FC Barcelona, equip, club i institució'. Ho faig explícit perquè tots els clubs tenen equips, però no tots els clubs són institució. Sembla difícil, però és molt senzill. Hi ha coses que només poden passar a les institucions com el Barça. Aquesta és una força simbòlica que s'ha de protegir perquè explica la naturalesa del mateix club. Per a mantenir intacta aquesta etiqueta, aquesta condició, el FC Barcelona l'ha de saber tractar amb cura, amb tacte i intel·ligència, cosa que no passa sempre. Només el Barça pot protegir el Barça, només la mateixa institució pot enfortir la mateixa entitat.

Ser institució és una condició que s'alimenta de vídeos i de maneres de fer com ha fet Piqué, una virtut que no té res a veure en si Piqué ha estat, o no, un gran futbolista. Aquest és un altre debat. Els debats del diumenge duren noranta minuts, el d'avui, en canvi, lliga per sempre més la figura de Piqué amb el relat institucional del club. Són coses, són lligues, debats i mesures diferents. Piqué s'ha fet immens perquè era tant del Barça com el mateix club, no pas perquè hagi jugat més de 600 partits amb el Barcelona, hagi fet 52 gols i hagi guanyat seixanta títols, que són una barbaritat. Aquesta és l'anècdota, l'important és el gest, el caràcter, l'arrel, entendre i viure el club com la institució que és.

Ser institució és una condició que s'alimenta de vídeos i de maneres de fer com ha fet Piqué, una virtut que no té res a veure en si Piqué ha estat, o no, un gran futbolista

Avui el Barça té un gran maldecap, l'amenaça de si serà societat anònima o de si ho podrà evitar. És cert, aquesta és una gran amenaça, però la gran ics, l'equació definitiva és com s'ho farà el FC Barcelona per fer compatible les exigències del futbol global amb les del Barça local, que no són coincidents. S'han de vendre samarretes a Singapur i a Tumaco, a Colòmbia. Però els nens i les famílies d'aquí, de Barcelona, de Catalunya, han de continuar percebent el Barça com a 'més que un club'. No és una frase antiga, superada, vella, desesperadament ensucrada. No, al contrari. Barcelonistes, obriu els ulls! La idea del 'més que un club' és el pilar principal per a mantenir l'essència del club, per a continuar tenint el millor futbol cada diumenge, perquè si el club descuida i perd la seva condició d'institució, si decideix que només és un club, a nou mil quilòmetres deixarà de ser atractiu i en la competició del futbol global -la que mou els milions- perdrà posicions. Aquesta és l'amenaça del cercle horrorós: si no som com som, si a l'altra banda de món no perceben l'ànima del ‘més que un club’, deixarem de ser atractius per a milers d'aficionats d'arreu.

Barcelonistes, obriu els ulls! La idea del 'més que un club' és el pilar principal per a mantenir l'essència del club, per a continuar tenint el millor futbol cada diumenge

El vídeo de Piqué no és únicament l'anunci del comiat d'un símbol blaugrana, d'un crac que com tots els cracs sovint ha dividit l'opinió del Camp Nou. El vídeo del net del directiu Amador Bernabeu ens recorda que el Barça només serà, només continuarà sent, si se sap institució. I la institució és aquell paraigua que quan plou protegeix el club i l'equip, perquè ni es pot guanyar sempre ni sempre es pot ser el club més ric, lliçons que ja ens hauríem de saber de memòria.

El mes de novembre de 2024 el FC Barcelona celebrarà el seu 125è aniversari i s'ha de fer bé. Perquè arribin nous Piqué és tan important saber cuidar la Masia com no descuidar els intangibles. Hans Gamper va ser fundador, jugador i president. Gerard Piqué marxa per tornar. Però aquesta és una altra història.

Categoria: Opinió