Opinió
Joan Ignasi Elena
opinió

Una policia integral amb mirada social

El drama que suposa un desnonament és el resultat d’una llarga cadena d’errors. Es produeix quan les diverses administracions han fallat. Seria injust i erroni associar els desnonaments a una qüestió policial, perquè parlem d’un fenomen que només es pot resoldre amb polítiques socials. La solució passa, entre d’altres, per aprovar una llei de contractes de lloguer, lluitar contra els pisos turístics il·legals o destinar més recursos en polítiques d’habitatge per a persones vulnerables. I, no ho oblidem, també passa per no portar al Tribunal Constitucional la legislació en la matèria que s’aprova a Catalunya, com ha fet el Govern espanyol.

Seria injust i erroni associar els desnonaments a una qüestió policial, perquè parlem d’un fenomen que només es pot resoldre amb polítiques socials

Alhora, però, els Mossos d’Esquadra són una policia integral, que assumeix la gestió completa de les seves funcions policials. També en el cas dels desnonaments, on actuen com a policia judicial i, per tant, s’han de posar a disposició del jutge que ordena executar el llançament.

Com a Departament d’Interior no defugim cap responsabilitat i, per tant, teníem l’obligació de definir com ha de ser l’operativa policial en un desnonament, amb l’objectiu de situar les persones al centre i evitar la disparitat de criteris. El resultat d’aquest complex procés de treball intern ha sigut la presentació recent del primer protocol en la història dels Mossos que regula com ha de ser aquesta presència policial, i que suposa un pas endavant en molts sentits.

Com a Departament d’Interior no defugim cap responsabilitat i, per tant, teníem l’obligació de definir com ha de ser l’operativa policial en un desnonament

D’una banda, es defineixen criteris unificats en les formes d’actuació dels Mossos arreu del territori català. Això permetrà millorar la coordinació entre tots els actors i donar més seguretat jurídica a totes les parts. De l’altra, però, incorporen mesures de protecció a les persones vulnerables, sistematitzant la coordinació amb serveis socials o la DGAIA en els casos de desnonaments amb menors. Incorporen, per tant, la visió social que volem a la policia. Els protocols també anteposen la mediació a l’ús de la força, i exclouen la presència de dispositius d’ordre públic a no ser que hi hagi un requeriment judicial o una situació de risc evident.

Els protocols també anteposen la mediació a l’ús de la força, i exclouen la presència de dispositius d’ordre públic a no ser que hi hagi un requeriment judicial o una situació de risc evident

El comissari en cap del cos, Eduard Sallent, ho exemplificava a la perfecció quan parlava del desnonament d’una mare amb un nadó del seu pis: “No pots desallotjar i quedar-te tan ample. Com a policies que som, hi ha una responsabilitat per poder donar una sortida social”. Aquest és el millor resum de la policia que volem construir per al nostre país.