Opinió
Mariola Dinarès i Quera
opinió

El Mundial dels “streamers”

Aquest Mundial de Qatar és per a molts motius “el mundial de la vergonya” però, comunicativament parlant, es recordarà per ser el mundial on ha esclatat el fenomen dels creadors de contingut connectant amb la seva audiència sense intermediaris.

S’està creant un ecosistema al voltant d’aquest esport on participen des dels mateixos jugadors, que van començar a fer directes personals en ple confinament, fins als creadors.

Fins fa molt poc les cadenes televisives que pagaven pels drets del futbol són les que tenien les audiències. La irrupció de creadors comentant la prèvia, el post partit i tots els detalls dels jugadors, fan pensar que no tenir els drets per emetre el partit no et deixa fora del pastís.

S’està creant un ecosistema al voltant del futbol on participen des dels mateixos jugadors, que van començar a fer directes personals en ple confinament, fins als creadors

El confinament va evocar molta gent a entretenir-se hores i hores via mòbil o ordinador. Un cop creada la comunitat, aquests creadors s'han adonat que han d’anar inventant-se continguts. Molts d’ells ho han trobat amb el futbol. Amb Twitch i Tik tok, les dues grans plataformes del Mundial, tot és molt simple i fins i tot casolà.  

M’imagino Luis Enrique decidint que obriria directes per comentar el Mundial després de veure com el seu propi fill segueix els directes del Kun Agüero, Piqué, Chicharito, Neymar jr, Courtois i fins i tot Ronaldo Nazario. I aquests tornen a ser ídols de moltes persones gràcies a entendre aquesta nova comunicació. També els tiktoks d’Alphonso Davies, Lewandoski o Aymerich Laporte.  

Però no només és el Mundial i entre els jugadors professionals. Djmariio va organitzar un partit entre youtubers i streamers de França i d’Espanya i aquest cap de setmana el murcià The Grefg en fa un altre al Benito Villamarín amb la presència de molts catalans com el gironí Koko DC, Tresco i l’andorrà Spursito entre molts d’altres.

M’entristeix que hi ha tics del futbol del passat que es repeteixen en aquests nous entorns. Com integrem les dones? De quina manera fem més present el català?

Amb tot això, alguns periodistes han fet també el pas cap a Twitch amb molt d’encert com Siro López, Dani Senabre o ara Ricard Torquemada

Hi ha molta oferta generada més enllà dels partits de futbol i tot plegat està afectant el dia a dia dels Instituts. Les tardes i els vespres a casa també són per aquests creadors. 

M’apassiona aquest moment, però m’entristeix que hi ha tics del futbol del passat que es repeteixen en aquests nous entorns. Com integrem les dones? De quina manera fem més present el català?