Opinió
Marc Morera
Temps de lectura: 4 minuts
opinió

Centralisme vs provincianisme: sempre perden els mateixos

Temps de lectura: 4 minuts

Hola! Soc el Marc, de Navarcles, el Bages. És rellevant explicar d’on soc? Sí, totalment, per donar-li sentit a les següents línies. Tal com es pot intuir en el títol, vinc a reivindicar, sense fer-me molt pesat ni tampoc ser una d’aquelles persones que defensen a capa i espasa la totalitat del territori català, però sí a donar-li una mica d’estima a la zona que alguns han batejat com Cabralunya.

Vinc a indignar-me, per dir-ho finament, amb tothom qui es pensa que fora de Barcelona només hi ha un ampli desert de cabres, vaques i paisatges per anar a fer fotos per l’Instagram

Què és Cabralunya? Bàsicament, tot el que no és Barcelona ni l’Àrea Metropolitana, per tant, en termes no numèrics una part l’hòstia de gran de Catalunya. 

I, més important, què és el centralisme? És el moviment popular que adopta tota persona de Barcelona en creure que Catalunya gira entorn de la capital catalana. O dit de forma més col·loquial: “fora de Barcelona tot són muntanyes i vaques”.

Després d’aquesta introducció vinc a indignar-me, per dir-ho finament, amb tothom qui es pensa que fora de Barcelona només hi ha un ampli desert de cabres, vaques i paisatges per anar a fer fotos per l’Instagram. Els de fora de Barcelona estem de sobres acostumats a sentir-nos menyspreats pels mitjans de comunicació generalistes, que sempre posen la capital i els seus voltants en primeríssim lloc i, si després hi ha temps, ja parlarem d’altres coses.

Un exemple que em va deixar frapat, va ser quan, fa no molt, vaig poder escoltar el presentador d’un famosíssim programa de ràdio a Catalunya que literalment deia: “Demà farem el programa a Sant Benet de Bages i ens endinsarem de ple a la natura”. No li vaig veure la cara en aquell moment al periodista, però pel seu to, ell s’esperava que faria una espècie de viatge a Nàrnia amb tractor on ell seria un messies del futur que vindria a portar el foc i la roda a la gent de fora de la capital.

Una altra cosa que em fa molta gràcia dels autèntics barcelonins o pixapins/camacus (depèn del territori on vagis els denominen amistosament així) és la facilitat rural que tenen per sorprendre’s, m’explico. Els estudis de 8tv estan situats a un polígon de Sant Just Desvern i, de tant en tant, surten les ovelles a pasturar molt a prop de la redacció d’aquest mitjà. Quan això passa, esdevé un moment màgic. Tots els companys de la capital (un 80% de la plantilla) s’aixequen de les seves cadires com si s'hagués d'acabar el món i, mòbil en mà, s’enganxen a la finestra per veure l’emocionant espectacle de la transhumància. Suposo que així és com se sent un nòrdic quan ens veu fent salts d’alegria perquè ha nevat.

A banda d’això, potser cal aclarir alguns conceptes: fora de Barcelona fem servir el cotxe, no anem en tractor als llocs. Tenim Internet i podem veure Netflix (tot i que ara mateix Netflix... en fi!). Els pobles estan comunicats amb carreteres i no vivim aïllats de la realitat.

Els de fora de Barcelona estem de sobres acostumats a sentir-nos menyspreats pels mitjans de comunicació generalistes, que sempre posen la capital i els seus voltants en primeríssim lloc 

I aquestes són només algunes de les afirmacions que al llarg dels anys he hagut d’aclarir a la gent que encara es pensa que vivim al paleolític. Però, ei! Molt millor viure en una ciutat ultra contaminada, sobre poblada i on cada metre que fas amb el cotxe és probable que treguis el cap per la finestra a cridar un fill de p**a a qualsevol conductor que circuli per la Diagonal.

PD: Tot això és escrit amb molt de carinyo per un habitant de la Catalunya interior que treballa feliçment a la capital.

Categoria: Opinió