Política
Entrada de la seu del Consell General del Poder Judicial a Madrid / EUROPA PRESS
Foto: Entrada de la seu del Consell General del Poder Judicial a Madrid / EUROPA PRESS
Tribunal Suprem

El bloqueig del Poder Judicial s'eternitza: sense acord per renovar el Constitucional

Entrada de la seu del Consell General del Poder Judicial a Madrid / EUROPA PRESS
Foto: Entrada de la seu del Consell General del Poder Judicial a Madrid / EUROPA PRESS

Sense acord al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de quatre hores reunit per acordar el nom de dos magistrats del Tribunal Constitucional.

Per què és important? El 13 de setembre és l'últim dia que el govern de Pedro Sánchez va fixar per nomenar els dos nous jutges. El CGPJ té competència per nomenar dos dels dotze vocals que formen el Constitucional, el màxim òrgan judicial encarregat d'interpretar la Constitució Espanyola.

El motiu: La batalla política entre PP i PSOE -que al CGPJ es disputa entre jutges conservadors i progressistes- explica aquest bloqueig.

  • Als populars no els interessa renovar una cúpula judicial de majoria conservadora, fixada el 2013 amb el govern de majoria absoluta de Mariano Rajoy.

A partir d'ara: En el Ple extraordinari d'aquest dijous, els vocals del Poder Judicial només han acordat les normes de convocatòria, proposta i votació. Les previsions fan pensar que serà gairebé impossible complir el termini del 13 de setembre.

Doble bloqueig: La paràlisi per renovar dos membres del Constitucional s'afegeix al bloqueig per renovar el mateix Consell General del Poder Judicial, en situació de pròrroga des de desembre de 2018.

  • Aquesta situació impedeix nomenar jutges del Tribunal Suprem i altres òrgans judicials com les audiències provincials.
Categoria: Política