Política
Foto: | Flickr
Llei de memòria democràtica

La Moncloa exhumarà Primo de Rivera i Queipo de Llano

Foto: | Flickr

El govern espanyol exhumarà Jose Antonio Primo de Rivera del Valle de los Caídos i Gonzalo Queipo de Llano de la Macarena de Sevilla, un cop entri en vigor la Llei de Memòria Democràtica, que va aprovar el Senat.

Per què és important? Els dos militars franquistes estan enterrats en un lloc prominent. Amb la nova llei, la dictadura franquista és considerada il·legal i, per tant, Primo de Rivera i Queipo de Llano no són figures a recordar.

En profunditat: El dictador espanyol Francisco Franco va ordenar la construcció del Valle de los Caídos i que s'enterrés allà Primo de Rivera, fundador de la Falange. 

  • Primo de Rivera: Dictador a Espanya entre 1923 i 1930. Va suspendre la Constitució de 1876 i va adoptar un directori militar i civil, presidit per ell mateix. Va presentar la seva dimissió, donant pas a la "Dictablanda" de Dámaso Berenguer.
  • Queipo de Llano: Tinent general franquista que va dirigir el cop militar a Sevilla, que va causar una gran repressió a la ciutat republicana amb la mort de 3028 persones. També va destacar per la guerra psicològica des de la ràdio. Alguns historiadors, com Ian Gibson, l'atribueixen l'afusellament del poeta Federico García Lorca. 

D'on venim? L'octubre de 2019 es va exhumar Franco del Valle de los Caídos al cementiri de Mingorrubio, seguint la reforma de la Llei de Memòria Històrica. Això va provocar un gran rebombori polític.

  • El PP es va abstenir a l'exhumació de Franco per entendre que era una "cortina de fum" del govern socialista.
  • Vox va carregar contra la decisió acusant els socialistes de "carronyers": "Als morts se'ls respecta".
  • Ciutadans es va abstenir justificant que no tenia "caràcter d'urgència".
Categoria: Política