Política
Procés

El judici a la Mesa del Parlament continua sense Josep Costa

L'exvicepresident del Parlament es defensa a ell mateix com a advocat i ha abandonat la sala dient que el judici és "un simulacre".

Per què és important? Junt amb Josep Costa, es jutja a l'expresident del Parlament, Roger Torrent, i a la resta de membres independentistes de la darrera Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. Fiscalia podria fer repetir el judici si Costa no es presenta aquest divendres.

Què sabem? El segon dia del judici al TSJC, Josep Costa ha sorprès a tothom dient que abandonava la sala. Ha dit que no pensa aportar cap prova, que no interrogarà a cap testimoni i que, en definitiva, no vol participar al judici.

  • Un judici es pot celebrar sense un acusat, però no sense el seu advocat. En aquest cas Costa juga els dos papers alhora i no vol un advocat d'ofici que el substitueixi a la sala.
  • Poc abans d'aquest episodi, Costa ha fet un tuit denunciant que es vol "sotmetre judicialment el Parlament" per evitar expressar la voluntat del poble, i ha adjuntat la seva intervenció del primer dia del judici.

Tot i això: Després d'un recés, els jutges han decidit continuar endavant amb el judici per "desobediència greu" al Tribunal Constitucional de Torrent, Costa, Delgado i Campdepadrós. Estan acusats d'haver permès des de la Mesa del Parlament una votació sobre el dret a l'autodeterminació i una altra reprovant la monarquia.

Què diuen? Els lletrats s'han enfadat amb l'actitud de Josep Costa. 

  • "És una estratègia grollera i infantil per intentar evitar que se celebri el judici. Un desacatament sancionable amb multa", ha recordat el fiscal Jose Joaquín Pérez de Gregorio.
  • "Nomenar un advocat d'ofici en contra de la seva voluntat és una burla. Pot venir quan vulgui, té les portes obertes", ha dit el president de la sala Carlos Mir en referència a Costa.

Background: Costa no es va presentar a declarar al TSJC durant la fase d'instrucció del cas, perquè va dir que no reconeixia el tribunal. 

A partir d'ara: Aquest divendres arriba el torn de la declaració dels acusats, per tancar el judici. 

Categoria: Política