Política
EBS / ACN
Foto: EBS / ACN | OSeveno / CC BY-SA 3.0
Parlament Europeu

L'Europol podria investigar l'espionatge amb Pegasus a Espanya

EBS / ACN
Foto: EBS / ACN | OSeveno / CC BY-SA 3.0

L'Agència de la Unió Europea per la Cooperació Policial, també coneguda com a Europol, podria investigar l'espionatge amb Pegasus a Espanya. 

Per què és important? L'Europol és l'organització que institucionalitza la cooperació judicial i podria facilitar molt les investigacions per esbrinar l'espionatge als líders independentistes amb el programari espia.

En profunditat: La PEGA, la comissió del Parlament Europeu que investiga l'espionatge amb Pegasus, ha reclamat per carta a la directora executiva de l'Europol, Catherine de Bolle, que investigui les escoltes il·legals.

  • L'escrit destaca que l'espionatge vulnera els valors com la democràcia i suposa una "amenaça per la ciberseguretat de la Unió Europea".
  • Brussel·les ha recordat que l'Europol té les competències, i les eines, per iniciar investigacions d'aquest estil sobre fets delictius arreu de la UE.

Què han dit?

  • L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, ha explicat que va ser espiat quan preparava la defensa amb els seus advocats davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la qüestió d'immunitat, el que considera "una intromissió d'extrema gravetat".
  • L'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha posat en dubte l'argument de la seguretat nacional, afirmat que ni ell ni els seus companys són "una amenaça". "Si algú al·lega problemes de seguretat nacional en els nostres casos, estem davant un problema de seguretat jurídica", ha indicat.

La curiositat: El president de la comissió Pegasus de l'Eurocàmbra, Jeroen Lenaers, i l'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas han protagonitzat una picabaralla per les formes del polític espanyol en com responia a les intervencions de Puigdemont.

D'on venim? El subdirector executiu d'Europol, Jean-Philippe Lecouffe, aquest estiu va assegurar que no descartava demanar investigacions als estats on s'ha espiat amb Pegasus. 

  • Tot i això, van demanar paciència: "Quant de temps esperarem? No ho sé, hem d'avaluar la situació i veure què fem".

Background: La Comissió Europea va enviar cartes a Hongria, Polònia, Espanya i Grècia per demanar més informació sobre l'espionatge amb Pegasus. Espanya és l'únic país que no ho ha fet. 

 

Categoria: Política
Etiqueta: Europa