Política
Tribunals

Torrent defensa que al Parlament "no es pot prohibir cap debat"

El conseller d'Empresa i expresident del Parlament, Roger Torrent, i la resta de membres de l'antiga Mesa de la cambra catalana han declarat avui en el judici que s'està celebrant al TSJC. Se'ls acusa de desobediència per haver permès dues votacions: una sobre l'autodeterminació i l'altra contra el rei. 

Per què és important? Roger Torrent és conseller del Govern i si és condemnat haurà de deixar el càrrec. Això sí, la decisió no seria immediata, perquè podria exercir fins que es pronunciï el Tribunal Suprem i la sentència sigui ferma.

Què ha dit? Torrent, Delgado i Campdepadrós han respost només a les preguntes dels seus advocats i han apel·lat a la seva inviolabilitat parlamentària, perquè es jutgen fets sobre la seva tasca com a membres del Parlament.

  • Torrent ha declarat que els serveis jurídics "ens van advertir de les decisions del Tribunal Constitucional, però van expressar dubtes sobre si les iniciatives contravenien les decisions prèvies del constitucional. En cap cas ens van recomanar la paralització de les tramitacions".
  • També ha afirmat que entenia que el Tribunal Constitucional "no pot prohibir un debat parlamentari".
  • Ha remarcat que el TC no pot exercir censura "ni pot pretendre que la Mesa ho faci", i menys quan es tracta d'una resolució que és "expressió d'opinions públiques".

La Fiscalia ha acusat els membres de la darrera Mesa d'actuar com "una casta" i d'emparar-se en "la impunitat" i no en la "inviolabilitat".

D'on venim? Dimecres el judici va començar tot i que encara queda per resoldre la causa per la recusació del magistrat Carlos Ramos per "legítima sospita de falta d'imparcialitat" en el cas.

  • A més, Josep Costa, exvicepresident primer de la Mesa del Parlament va abandonar dijous el judici en considerar que és un "simulacre". Avui no ha anat a declarar.
Categoria: Política