Política
Foto: | Europa Press
Govern

En joc 3.100 milions: Què passa si no s'aproven els pressupostos?

Foto: | Europa Press

Primer dia de la nova etapa. Després de la sortida de Junts del Govern, els partits catalans miren de refer les seves estratègies. Ho fan amb la mirada molt posada a l'any electoral que tenen al davant i amb una primera meta: els pressupostos. La seva aprovació (o no) i amb quins suports ho facin, determinarà la legislatura.

Per què és important? Els comptes que estava preparant Jaume Giró, de Junts, inclouen un augment de la despesa de 3.100 milions, un 10,3% més que el 2022. 

  • A més, una part rellevant del darrer pla de xoc contra la inflació presentat pel president Pere Aragonès depèn d'això. Són 260 milions, que estan vinculats a l'aprovació del pressupost, i que inclouen mesures com ampliar la T-Jove fins als 30 anys o un xec de 100 euros per alumne.

Què diuen? La situació econòmica pressiona perquè s'aprovin els comptes, però donar-hi suport també té implicacions estratègiques pels partits. 

  • Junts té una posició complicada. Els ha elaborat el seu conseller, Jaume Giró, però aprovar-los seria com revalidar el govern de Pere Aragonès. El pressupost és la llei més important de l'any. 
  • Esquerra necessita que tirin endavant per poder gastar aquests 3.100 milions de més en polítiques socials i per donar imatge de solvència. Però fer-ho amb el PSC podria semblar un 'tripartit de facto' i perjudicar-los a les municipals del maig.
  • Per la seva banda, el PSC es vol vendre com l'alternativa a Esquerra, però el PSOE necessita el suport dels republicans al Congrés dels diputats. Per això, estenen la mà.
  • Mentrestant, els comuns necessiten marcar perfil propi, i insisteixen a armar una 'majoria progressista' que inclogui el PSC. 
  • La CUP, de moment, no ha donat signes de voler refer ponts amb els republicans.

Les xifres: Esquerra només té 33 diputats al Parlament, dels 135 que conformen la majoria. Per tant, necessiten el suport del PSC (33) o de Junts (32), i el d'un altre partit o CUP (9) o comuns (8). La majoria se situa en 68.

Com funciona? Si finalment no s'aproven els pressupostos, l'1 de gener es prorrogarien els de l'any anterior. I què implica? Doncs que els diners que es poden gastar són els mateixos, malgrat el Govern tingui més ingressos.

  • Segons explica Roger Medina, economista i investigador titular de l'Institut Ostrom, amb una pròrroga no es poden "iniciar nous projectes" i "es restringeix molt l'activitat del Govern". 
  • Opinió que comparteix el també economista Guillem López Casasnovas, que avisa que només es poden moure partides dins el mateix departament, però que no es poden fer traspassos entre conselleries.

A la pràctica: Es podrien reorganitzar les despeses dins de cada conselleria, però aquests 3.100 milions que el Govern té previst ingressar de més aquest any, quedarien a la caixa. No es podrien gastar.

Tot i això, hi ha un mecanisme que permet ampliar la despesa: els decrets llei. El Govern pot aprovar un programa o una política determinada al consell executiu i portar-la al Parlament perquè sigui convalidada en un termini de 30 dies. 

  • Ara bé, segons Medina aquest mecanisme només s'hauria de fer servir en casos "extraordinaris" i per situacions "sobrevingudes" com podria ser un desastre natural. 
  • Avisa que fer-ho de forma habitual és "desordenat" i "opac", perquè no permet veure al detall com s'estan gastant aquestes partides ni permet que l'oposició hi faci esmenes. 

A més, cal tenir majoria parlamentària per aprovar-los. 

  • López Casasnovas veu difícil optar per aquest mecanisme perquè seria necessari que el PSC o Junts s'hi posessin bé i aprovessin mesura a mesura. 
  • Medina diu que donaria mala imatge del Govern i posaria a l'oposició "entre l'espasa i la paret".
  • També López Casasnovas diu que deixar perdre els pressupostos és "lamentable" econòmicament parlant.

Background: El PSOE va utilitzar aquest sistema en diverses ocasions durant el 2019, abans de formar govern amb Podemos. No es van aprovar els pressupostos i Pedro Sánchez va tirar de decrets per augmentar la despesa. Ho va batejar com a 'divendres socials'.

A partir d'ara: De moment, la nova consellera d'Economia, Natàlia Mas, prendrà possessió del càrrec aquest dimarts.

  • Un cop arribi al departament revisarà el pressupost i podria haver de fer una alguna modificació a l'esborrany de Giró per adaptar els comptes a la reestructuració de conselleries que hi ha hagut. 
  • Després començarà la negociació pressupostària en l'àmbit parlamentari. ERC manté que els socis han de ser Junts, que els haurà elaborat, i els comuns. 
  • Perquè entrin en vigor l'1 de gener s'haurien de portar al Parlament la segona quinzena de novembre. 
Categoria: Política