Política
Foto: | Europa Press
Pressupostos

La condició de Junts per negociar els pressupostos: moció de confiança a Aragonès

Foto: | Europa Press

Junts condiciona la negociació dels pressupostos demanant a Pere Aragonès que se sotmeti a una moció de confiança al Parlament. El secretari general del partit, Jordi Turull, ho ha anunciat a RTVE, després d'assegurar que els pressupostos de Giró no són els pressupostos que hauria fet la formació postconvergent.

Per què és important? Per aprovar els comptes del Govern es necessiten més a favor que en contra.

  • Actualment, l'executiu d'ERC només compta amb 33 diputats dels 135 diputats. Amb només els seus vots no aconseguiria aprovar la partida pressupostària. 
  • Per tant, necessiten el suport del PSC (33) o de Junts (32), i el d'un altre partit o CUP (9) o comuns (8). La majoria se situa en 68.

Què diu: Junts condiciona la negociació posant a prova al president Aragonès. Turull ha anunciat que el seu partit no negociarà si el president no se sotmet a una qüestió de confiança.

  • "Abans de posar condicions per negociar pressupostos volem saber quin nivell de confiança té el president amb aquesta nova estratègia al Parlament de Catalunya".

Sobre els pressupostos: Turull ha assegurat que els comptes que estava preparant Jaume Giró no són els que Junts hagués volgut, obrint la porta a una futura votació en contra dels comptes del Govern. 

  • "El conseller Giró va ser lleial al pacte de Govern. No va fer els pressupostos que li haguessin agradat a ell o a Junts. Va fer els pressupostos que donaven compliment als equilibris del Govern de coalició". 
  • Turull assegura que Junts hauria apostat per "polítiques diferents": "Segurament, en temes de política fiscal o en ajudes al món empresarial, hauríem pogut dedicar polítiques diferents en aquests pressupostos".

En xifres: Els comptes que s'estaven redactant inclouen un augment de la despesa de 3.100 milions, un 10,3% més que el 2022. 

  • A més, una part rellevant del darrer pla de xoc contra la inflació presentat pel president Pere Aragonès depèn d'això. Són 260 milions, que estaven vinculats a l'aprovació del pressupost, i que incloïen mesures com ampliar la T-Jove fins als 30 anys o un xec de 100 euros per alumne.