Política
Antonio Baños

Quatre mesos de presó a Antonio Baños per no respondre Vox

L'exdiputat de la CUP Antonio Baños ha estat condemnat a quatre mesos de presó per no contestar VOX durant el judici del procés el 2019. El Jutjat Penal 30 de Madrid el condemna per desobediència. 

Per què és important: La pena, que no és ferma, també implica que no podrà presentar-se a cap elecció. Se li retira doncs el dret al sufragi passiu. 

Background: Eulàlia Reguant, també de la CUP, només va ser condemnada a pagar una multa de 13.500 euros pels mateixos fets. Tampoc va ser inhabilitada políticament. En el seu cas, però, la pena sí que és ferma perquè la va jutjar el Tribunal Suprem per la seva condició d'aforada.

D'on venim: 

  • Baños estava acusat per negar-se a contestar les preguntes de l'acusació popular de Vox durant el judici del procés, quan va comparèixer com a testimoni el febrer de 2019. 
  • El passat 29 de setembre Baños es va negar a respondre en el judici per aquests fets perquè li feien parlar en castellà.
  • La seva defensa va negar llavors que Baños cometés un delicte de desobediència: "No hi va haver oposició al què se li preguntava, sinó a qui li preguntava", va dir el seu advocat, Carlos Lòpez.

Què diu la sentència: 

  • La sentència sosté que Baños “es va negar de forma ferma i persistent” a complir l’ordre del tribunal per contestar les preguntes, tot i ser advertit que la seva “passivitat” podia concórrer en una responsabilitat penal.
  • El document subratlla que semblava que estigués fent “befa” del propi tribunal en un to “graciós” i amb un comportament que el document titlla de “xufla”.
  • “L'acusat no tenia cap intenció de respondre les preguntes de Vox, mostrant-se contumaç i obstinat en la seva negativa i adoptant una actitud de franca rebel·lia”
  • Per això, la magistrada defensa que al poder escollir en aquest cas “entre pena de presó i multa”, opta per la primera per la “gravetat objectiva dels fets”.
  • Diu que els fets atempten contra el principi d'autoritat i vulneren el dret de defensa.

A partir d'ara: La sentència no és ferma i encara es pot interposar un recurs a l’Audiència Provincial de Madrid en un termini de 10 dies. 

A més: Baños també haurà de pagar els costos del procediment judicial.

Categoria: Política