Política
Foto: | Europa Press
Govern espanyol

Sánchez presenta un nou paquet de mesures per protegir el 40% de les llars

Foto: | Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat un nou paquet anticrisi de 3.000 milions d'euros per reduir la factura energètica que paguen el 40% de les llars.

Per què és important? Europa, i Espanya, travessa una crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna i una tendència inflacionària que ha apujat els preus del mercat.

En profunditat: Les noves mesures per pal·liar la despesa energètica inclouen:

  • La creació d'una nova tarifa regulada per les comunitats de veïns amb calderes centralitzades de gas naturals.
  • Es reforçarà el bo social elèctric per a 1,3 milions de llars.
  • Elevar un 15% la quantitat d'energia amb dret a descompte.
  • A més, l'executiu espanyol crearà una nova categoria de consumidors amb dret a descompte d'un 40%.

A més: Sánchez ha anunciat també altres ajudes anticrisi:

  • Millorarà el bo social tèrmic i elevarà l'ajuda mínima a 40 euros.
  • Per fer-ho, els anys 2022-2023 duplicarà el pressupost del bo.

El bo tèrmic és una ajuda directa a consumidors vulnerables destinada a compensar les despeses de subministrament d'energia per als usos tèrmics, com la calefacció, aigua calenta sanitària o cuina.

Al detall: El president de l'executiu espanyol també desplegarà ajudes a les tres províncies amb més despoblades: Sòria Terol i Cuenca. Aquestes zones tindran una reducció de les cotitzacions empresarials en els contractes indefinits existents i en els nous.

Què diuen? L'Aliança contra la Pobresa Energètica veu "interessants" algunes mesures anunciades pel president.

  • La portaveu de l'entitat, María Campuzano, denuncia la temporalitat de les mesures i tem que siguin insuficients. Reitera que el que cal és un pla treballat i estructural: "Sembla que el govern no té un rumb clar i això ens preocupa".

L'anècdota: Els diputats de Vox han protagonitzat un espectacle al Congrés dels Diputats. Els parlamentaris d'ultradreta han irromput en bloc a la cambra 10 minuts tard, interrompent el discurs de Sánchez, per protestar per la impuntualitat del president espanyol ahir a la desfilada del dia de la Hispanitat, que va fer esperar als reis d'Espanya.