Política
Foto: | Europa Press
Justícia espanyola

El Consell General del Poder Judicial escull Rafael Mozo per substituir Lesmes

Foto: | Europa Press

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha escollit Rafael Mozo com a substitut del fins ara president Carlos Lesmes. Els vocals progressistes i conservadors han arribat a un acord ignorant l'informe tècnic elaborat per Lesmes per proposar el seu successor.

Per què és important? El ple del CGPJ designarà aquest dijous a Mozo com a president després de la polèmica dimissió de Lesmes de la presidència.

En profunditat: Tal com apunten les normes de suplència, és el vocal més antic qui ha de prendre el testimoni a Lesmes, que recau en Mozo.

  • Segons ha informat Efe, serà una ràpida renovació del poder.
  • Subratllen que Mozo no seria tècnicament un president en funcions, sinó el vocal que supleix la vacant deixada per Lesmes al capdavant de l'òrgan de govern dels jutges, un matís jurídic que consideren rellevant.
  • La supervisió de les atribucions és la condició que ha posat el sector majoritari conservador per assumir la proposta dels progressistes i col·locar-hi així Mozo, en lloc d'acceptar de manera automàtica la proposta de Lesmes. 

Al detall: Els vocals volen tenir més poder de decisió i no que se'ls hi imposi un substitut automàticament. Aquest serà el punt principal que avui dijous 13 d'octubre el ple vol abordar, també "les decisions legals que calguin després de la renúncia del president".

D'on venim? Quan Lesmes va deixar la presidència del Poder Judicial va encarregar un informe al gabinet tècnic per saber qui l'havia de rellevar.

  • Va determinar que el relleu havia de ser el president de sala més antic del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castan.

Context: Lesmes, la primera autoritat judicial espanyola, va dimitir perquè, tres anys després que caduqués el mandat, el CGPJ encara no ha arribat a un acord per renovar-se.

  • "Perduda tota esperança de rectificació i davant del patent deteriorament del TS i del CGPJ, que no puc evitar, la meva presència al capdavant d'aquestes institucions manca ja d'utilitat"
Categoria: Política
Etiqueta: Tribunals