Política
Foto: | Europa Press
Congrés dels Diputats

Negociació al límit entre ERC i el PSOE pels pressupostos

Foto: | Europa Press

Esquerra té preparada l'esmena a la totalitat contra els pressupostos de Pedro Sánchez. Que l'acabi presentant o no, depèn de com acabin les negociacions amb el PSOE. Fonts dels republicans preveuen que les converses s'allarguin fins al darrer minut. El termini per presentar l'esmena s'acaba aquest divendres a les dues del migdia.

Per què és important? ERC és un dels socis prioritaris de Pedro Sánchez al Congrés i ha aprovat els darrers dos pressupostos. Que finalment presentessin una esmena a la totalitat seria interpretat com un trencament de les bones relacions entre els dos partits, malgrat que la podrien acabar retirant.

  • Context: Quan un grup presenta una esmena a la totalitat vol dir que rebutja el projecte de pressupostos sencer i que demana al Govern que retiri la proposta. És a dir, no permet ni tan sols que es tramiti. La votació serà la setmana que ve.

Situació actual:

Què sabem? Per Esquerra hi ha tres esculls importants: 

El primer: La poca execució dels pressupostos anteriors. Per això demanen garanties de compliment.

  • L'any 2021, Catalunya va rebre només un 35% de la inversió pressupostada, mentre que Madrid en va rebre el 184%.
  • Fins al mes de juny d'aquest any, el nivell d'execució estava en un 16%.

Segon: Als republicans tampoc els agraden algunes partides en concret.

  • Aquest passat dilluns explicaven que "hi sobren xifres d'inversió militar" i hi manquen polítiques socials, per exemple, en matèria d'habitatge. 

I tercer, segurament el més important de tots: La taula del diàleg. 

  • Els govern català i espanyol van pactar a finals de juliol avançar en l'agenda de la desjudicialització, però de moment no se'n coneixen avenços.
  • Un dels possibles acords podria ser la reforma del delicte de sedició. Podria ajudar, entre d'altres, a Marta Rovira.

Segons els republicans, no hi ha d'haver un acord en un punt concret, sinó que tot "ha d'avançar a la vegada". 

Tot i això, els republicans recorden que aquest divendres no acaba res.

Com funciona? Esquerra podria presentar esmena a la totalitat i retirar-la abans de la votació, que serà dijous. O també podrien no presentar-la, però sumar-se a la votació contra els comptes.

  • A més, la votació de la setmana que ve és només per permetre la tramitació del projecte de pressupostos. La votació final serà d'aquí a un mes i encara hi hauria molt temps per negociar. 

En profunditat: La decisió dels comptes tornarà a demostrar les diferències dins l'independentisme. 

  • Junts i la CUP ja han anunciat que presentaran esmena a la totalitat. Creuen que els comptes són una "aixecada de camisa"
  • En canvi, el PDeCat permetrà la tramitació. 

Background: Un dels punts de fricció entre ERC i Junts al llarg de tota la legislatura, i que justament va provocar el trencament del Govern, era la manca de coordinació dels dos partits a Madrid.

  • Junts sempre havia defensat que hi havia d'haver unitat d'acció, mentre ERC defensava que els seus 13 diputats tenien independència per portar a terme la seva estratègia de diàleg.

Què esperar? De moment, el que és segur és que la negociació s'allargarà fins a última hora. Una situació que ja es va produir l'any passat i que finalment va acabar en acord. 

Categoria: Política