Política
Consell Nacional

Les dues ànimes de Junts mesuren les seves forces un cop fora del Govern

Quinze dies després de la sortida de Junts del Govern, els dos sectors del partit tornen a mesurar les seves forces. Ho fan en un consell nacional que se celebra aquest dissabte a l'Atlàntida de Vic. És el primer des del trencament del pacte amb Esquerra. 

Per què és important? La militància de Junts va decidir en una consulta interna sortir del Govern. El trencament va rebre el suport d'un 55% dels militants, mentre que l'opció de quedar-se va aplegar un 42% dels vots.

Què esperar? Ara cal veure si el sector pragmàtic, el que volia seguir dins l'executiu, fa sentir la seva veu.

  • Entre els partidaris de quedar-se hi havia la majoria dels consellers i membres del Govern, però també molts dels alcaldes i candidats a les municipals del 2023. 
  • A l'altra banda, entre els partidaris de trencar, destacava Laura Borràs, Carles Puigdemont i els seus entorns. 

Situació actual: Junts s'ha estrenat aquesta setmana al Parlament amb una dura oposició al govern de Pere Aragonès. 

  • Es va fer evident, per exemple, en el rebuig del pla estadístic. Una llei impulsada per Jaume Giró quan Junts encara estava al Govern.
  • El moment clau, però, serà quan els pressupostos arribin al Parlament. També van ser elaborats per Giró, tot i que arribaran a la cambra amb algunes modificacions. El president Pere Aragonès manté que Junts és el soci prioritari i allunya el PSC.

Com funciona? No està previst que del consell n'hagi de sortir cap decisió rellevant, perquè no hi ha votacions, però tots els assistents podran valorar l'actualitat política.

  • Només serà públic el discurs del secretari general del partit, Jordi Turull. La resta de posicionaments dels consellers nacionals no està previst que transcendeixin. 
  • Tot i això, s'hi podrien sentir posicionaments sobre els pressupostos.
    • Dins el partit hi ha dues visions: la que considera que s'han d'allunyar tant com puguin dels republicans per obligar-los a pactar amb el PSC, i l'altra –més minoritària– que creu que l'oposició frontal els deixarà massa arraconats i que prima la responsabilitat.

Background: Turull no es va posicionar públicament en la consulta sobre si sortir o no del Govern. Malgrat haver dit que no es posaria de perfil, finalment el secretari general va evitar posicionar-se al·legant que havia de mantenir "neutralitat". 

Per acabar: La sortida del Govern ha tingut un important impacte econòmic pel partit, amb el cessament de tots els consellers i alts càrrecs nomenats a petició de Junts. 

  • Segons el pressupost de 2022, un 18% dels ingressos del partit —uns 660.000 euros— provenen de les aportacions que fan aquests càrrecs i els regidors de les grans ciutats.
Categoria: Política
Etiqueta: Junts