Política
Foto: | 8tv
Partit Popular

Esperanza Aguirre es fa l'orni al FAX de 8tv: "Què és l'Operació Catalunya?"

Foto: | 8tv

Esperanza Aguirre, exministra d'Educació i Cultura del Partit Popular (PP), s'ha fet l'orni i ha dit que ni sap què és l'Operació Catalunya ni de què es tracta. La també expresidenta de la Comunitat de Madrid ha afirmat que mai n'havia sentit parlar, en una entrevista al Fax de 8tv aquest 22 d'octubre.

Per què és important? L'Operació Catalunya va ser una operació de les conegudes com a clavegueres de l'Estat que tenia com a objectiu aturar el procés. Tot, teixint una trama amb proves falses, manipulacions, filtracions a premsa, informes irregulars i agents secrets per desprestigiar als líders nacionalistes catalans.

Què ha dit Aguirre? La periodista de 8tv Elisabet Cortiles ha preguntat a Aguirre sobre la investigació que jutges d'Andorra han obert sobre l'Operació Catalunya. 

  • L'exministra ha afirmat que no té ni idea que Rajoy està citat a declarar: "No tinc ni idea. Ni tan sols ho sabia".
  • "Què és l'Operació Catalunya? La veritat és que ho desconec", ha assegurat, entre rialles.

D'altra banda: L'exministra popular ha tocat altres temes, com la independència de Catalunya, quin expresident de la Generalitat li cau millor o què va passar amb Pablo Casado, expresident del partit.

  • "Si es vol la independència, s'ha de seguir els passos de la Constitució. S'han de canviar els primers articles, com va proposar el lehendakari Ibarretxe, i el Congrés va votar que no, però potser ara vota que sí perquè Sánchez té tots els enemics d'Espanya recolzant-lo".
  • "Com vols que el govern espanyol pacti un referèndum? El govern espanyol no està boig de moment i mai no pactarà un referèndum. Mai no passarà".
  • "Puigdemont, Pujol i Mas són una catàstrofe. Si em preguntés qui ha estat el millor president, per a mi, Pasqual Maragall, amb qui vaig tenir bona relació".
  • "El problema de Pablo Casado es que no hauria d'haver delegat en el seu secretari general tots els poders del partit i que aquest decidís que calia aturar Isabel Díaz Ayuso. Dir que era una corrupta li va costar la presidència del PP".
  • "Em fa pena que els nens catalans no dominin el castellà. Jo faria que els pares tinguin la lliure elecció de decidir en quina llengua volen que estudiïn els seus fills".

Context: L'anomenada Operació Catalunya consta de moltes escenes, però les que més van marcar la política van ser aquestes:

  • L'informe fals de la UDEF sobre Pujol i Mas: Abans de les eleccions catalanes del 2012, 'El Mundo' va publicar un informe manipulat, que després es va arxivar, de la policia espanyola que relacionava als presidents amb comptes a Suïssa i Liechtenstein.
  • El cas Pujol: El desembre de 2012 'El País' va publicar informacions que desembocarien en la causa per la qual la família Pujol està processada.
  • Trias i Suïssa: El 2014 'El Mundo' va publicar en portada que el llavors alcalde Xavier Trias tenia milions d'euros a Suïssa. Mesos més tard va perdre les eleccions i finalment l'entitat Union de Banques suïsses comunica que no existeix cap compte a nom de Trias.
  • Els jutges i el 9-N: El 2014 'La Razón' va publicar imatges de 33 magistrats que havien firmat el manifest de la consulta del 9-N. El 2016, l’Audiència de Madrid va arxivar la causa contra els quatre policies que van accedir a les dades dels jutges i contra el cap que va donar l’ordre de recopilar-les.

El Fax de 8tv s'emet cada dissabte a les 21:50.

Categoria: Política
Etiquetes: El Fax de 8TV 8TV PP