Política
Foto: | Europa Press
Crisi interna

Dalmases dimiteix com a vicepresident de Junts

Foto: | Europa Press

El vicepresident de Junts, Francesc de Dalmases, ha dimitit del seu càrrec després de la polèmica generada per l'informe intern del partit que certifica que va intimidar una periodista del FAQS. Dimiteix del càrrec dins la formació, però no deixa l'acta de diputat.

Per què és important? Dalmases és un dels quatre vicepresidents de Junts i, a més, és mà dreta de la presidenta del partit, Laura Borràs. 

Què sabem? En un breu comunicat, Junts ha informat que el fins ara vicepresident ha presentat la seva dimissió i que l'executiva l'ha acceptat per "unanimitat".

  • La direcció del partit s'ha reunit d'urgència per abordar la qüestió, després del malestar intern generat i que diversos membres ho haguessin demanat.
  • La reunió ha estat "molt tensa", segons han explicat fonts alguns dels assistents a Principal, i fins i tot dues diputades s'han queixat de comportaments similars del parlamentari.
  • Dalmases no hi ha assistit, perquè ha hagut d'anar a l'hospital per un atac d'ansietat. Borràs ha demanat ajornar la reunió, però diversos membres ho han rebutjat.

Tot i això: No dimitirà com a diputat del Parlament, però deixarà de ser portaveu del partit a la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. 

  • Alguns membres del Consell Nacional de Junts, crítics amb la decisió, han començat una recollida de firmes perquè també deixi l'acta de diputat, segons ha avançat l'ACN.
  • Es necessita el suport d'un 20% dels membres del Consell Nacional perquè la qüestió es tracti a la reunió prevista per al 19 de novembre.

A més, al Parlament...

  • Diversos partits han demanat que es convoqui la comissió del diputat per abordar la situació i avaluar si hi ha hagut incompliments del codi de conducta. 
  • Aquesta comissió la dirigeix Jaume Alonso Cuevillas, molt proper a Borràs. Esquerra demana que no la bloquegi.

D'on venim? Un expedient intern de Junts certifica que Dalmases va intimidar la subdirectora del FAQS, Mònica Hernàndez.

  • Els fets van passar el juliol després d'una entrevista a Laura Borràs. Dalmases hauria cridat frases com "m'has traït", "programa de merda", "això no m'ho pots fer" i "mala periodista", i hauria colpejat el mobiliari.

Situació actual: La filtració de l'informe als mitjans de comunicació ha provocat una batalla interna dins de Junts i ha reobert ferides entre els dos sectors: els més pragmàtics, que volien quedar-se al Govern, i els propers a Borràs, que van batallar per marxar.

  • El sector borrassista diu que l'informe és "tendenciós" i acusen un dels membres de la comissió de garanties del partit, encarregada de l'informe, de plasmar-hi la seva animadversió per Dalmases. Concretament, el diputat Joaquim Jubert.

Context: La comissió de garanties de Junts està formada per sis membres, que van ser escollits durant el congrés del passat mes de juliol. Jubert va quedar vuitè, però va aconseguir el lloc per complir amb la norma de la paritat. Dues dones havien obtingut més vots.

A més, la redactora de l'informe, l'advocada Magda Oranich, ha assegurat que va rebre pressions de la presidenta de Junts per fer un informe favorable. 

  • També ha afirmat que no és un cas aïllat i que "moltes diputades" li han traslladat queixes sobre el diputat Dalmases.

Què esperar? Caldrà veure la futura convivència d'aquests dos sectors dins el grup parlamentari, tenint en compte que, de moment, es manté com a diputat.