Política
Ferides reobertes

Junts aborda el cas Dalmases, entre malestar i peticions de dimissió

Malgrat les crides a la unitat durant el Consell Nacional de Junts del cap de setmana, les tensions entre sectors de la formació han ressorgit amb el cas Dalmases. Aquest dimarts a les quatre de la tarda hi ha convocada una reunió executiva per decidir si hi ha d'haver conseqüències a l'informe intern que confirma que va intimidar una periodista del 'FAQS' de TV3.

Per què és important? El diputat Francesc de Dalmases és un dels quatre vicepresidents de Junts i, a més, és mà dreta de la presidenta del partit, Laura Borràs. 

D'on venim? 

  • Un expedient intern de Junts certifica que Francesc de Dalmases va intimidar la a la subdirectora del FAQS Mònica Hernàndez, el dia que Laura Borràs va ser entrevistada en aquest programa.
  • L'informe es va filtrar el passat diumenge a la premsa, fet que va indignar Dalmases. En una carta a enviada a l'executiva, va denunciar que era "absolutament irregular" i que hi ha "sospites de tendenciositat".

Unes acusacions que van provocar la reacció de la redactora de l'informe, l'advocada Magda Oranich. 

  • Assegura que va rebre pressions de part de l'entorn de la Dalmases i de la presidenta de Junts, Laura Borràs, per fer un informe favorable. 
  • A més, afirma que "moltes diputades" li han traslladat queixes sobre el diputat de Junts.

Situació actual: Tots aquests fets han provocat malestar dins el partit.

  • Diferents sectors de Junts van exigir aquest dilluns una reunió de l'executiva extraordinària i urgent, que finalment se celebrarà aquesta tarda. 
  • Algunes veus demanen directament que dimiteixi. 

Què esperar? De moment, és una incògnita si hi haurà conseqüències per Dalmases.

  • Junts va obrir al juliol un expedient informatiu per esclarir el cas. Aquest tipus de procediment, a diferència dels expedients sancionadors, no està regulat i, per tant, no estan clares les conseqüències.

En paral·lel: Al Parlament, els comuns ja n'han demanat la dimissió, mentre que ERC i la CUP demanen que es reuneixi la comissió del diputat i que s'avaluï si hi ha hagut incompliment del codi de conducta del diputat. Aquesta comissió la dirigeix Jaume Alonso Cuevillas, molt proper a Borràs.

  • Aquest dimarts al matí també hi ha hagut reunió del grup parlamentari de Junts, però segons fonts del partit no s'ha abordat la situació, a l'espera de la reunió de la direcció d'aquesta tarda.