Política
Foto: | ACN
Cas Dalmases

ERC, comuns i CUP forcen iniciar la investigació a Dalmases al Parlament

Foto: | ACN

El cas Dalmases es trasllada ara al Parlament. Esquerra, comuns i CUP han registrat un text amb el qual forcen la convocatòria urgent de la comissió de l'estatut. És el primer pas per iniciar una investigació contra el parlamentari per les intimidacions a una periodista del FAQS.

Per què és important? El fet que Dalmases hagi decidit mantenir l'acta de diputat, tot i dimitir com a vicepresident de Junts, ha traslladat la pressió al Parlament. Dalmases és diputat i membre de la comissió d'Exteriors. També és la mà dreta de la presidenta de la cambra, ara suspesa, Laura Borràs. 

  • A més de la pressió de la resta de partits, també hi ha pressions dins de Junts per Catalunya. Algunes diputades s'han queixat de les actituds de Dalmases i membres del consell nacional han iniciat una recollida de firmes

Què sabem? 

  • Esquerra, comuns i la CUP han utilitzat l'article 54 del Parlament per forçar la convocatòria de la comissió del diputat. El reglament diu que s'ha de convocar si ho demanen dos grups. 
  • La comissió la dirigeix el diputat Jaume Alonso Cuevillas, de Junts i molt proper a Laura Borràs i Francesc de Dalmases. Els grups de l'oposició creuen que estava bloquejant la seva activació.

Com funciona? Un cop convocada la comissió, segons l'article 26 del Parlament, s'obriria un procediment d'informació reservada i després es decidiria si la investigació tira endavant.

  • Segons ha explicat el secretari de la comissió del diputat i membre del PSC, David Pérez, al Matí de Catalunya Ràdio, ja es pot iniciar la investigació. 
  • El cas podria acabar amb una amonestació lleu: un advertiment o una multa.

Tot i això, és la primera vegada que es posa en marxa un procediment d'aquestes característiques i, per tant, hi ha dubtes sobre com s'ha de fer. 

  • Per això la mesa de la comissió, formada tant per Cuevillas com per Pérez, ha demanat un informe als lletrats. 
  • El principal dubte és saber si es pot aplicar el codi de conducta a un diputat per un fet que va passar fora del Parlament. 

D'on venim? Tota la polèmica comença amb un expedient intern de Junts, que certifica que Dalmases va intimidar la subdirectora del FAQS, Mònica Hernàndez.

  • Els fets van passar el juliol després d'una entrevista a Laura Borràs. Dalmases hauria cridat frases com "m'has traït", "programa de merda", "això no m'ho pots fer" i "mala periodista", i hauria colpejat el mobiliari.