Política
Foto: | ACN
Pressupostos

Junts veu la reforma de sedició com una "nova trampa" de Sánchez

Foto: | ACN

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, veu com "una trampa" i un "nou conte" la reforma de sedició que planteja el govern espanyol. Ho ha dit durant el debat d'esmenes a la totalitat dels pressupostos de l'Estat, on també ha acusat ERC de "servilisme" a Pedro Sánchez

Per què és important? ERC està negociant amb la Moncloa la reforma d'aquest delicte, en el marc de l'estratègia de desjudicialització que es va pactar en la darrera taula de diàleg. La reforma podria ajudar a alguns dels exiliats i encausats per l'1 d'octubre a reduir les condemnes.

A la pràctica: Actualment, el delicte de sedició està penat amb fins a 15 anys de presó. El govern espanyol estaria estudiant rebaixar-ho a la meitat per homologar-lo a la resta d'Europa, on la mitjana està per sota els sis anys. 

Què ha dit? Junts assegura que no s'ha de reformar el delicte, sinó "derogar-lo". Nogueras creu que no eliminar-lo és "una nova trampa" de Pedro Sánchez.

  • "Si volen homologar-se a la justícia europea, no rebaixin les penes, retirin el delicte. Aparentar ser demòcrata no és ser demòcrata. Si no l'eliminen és perquè a les seves files hi ha alguns que pensen més com VOX".
  • Amb tot, ha acusat ERC de "servilisme" i ha avisat al PSOE que "no han anestesiat el catalanisme": "No s’equivoquin. Han anestesiat un partit català, que és diferent".

Context: Nogueras ha fet aquestes declaracions en el marc del debat a les esmenes a la totalitat dels pressupostos. Junts n'ha presentat una i aquest dijous votarà en contra la tramitació dels comptes.

  • En aquest sentit, ha tornat a deixar anar una crítica a Esquerra: "No volen negociar amb nosaltres perquè saben que no ens poden prendre el pèl. Prefereixen aquells que els surten més barats", ha dit en referència als republicans. 

Les dades: L'any 2021, Catalunya va rebre només un 35% de la inversió pressupostada, mentre que Madrid en va rebre el 184%. Al mes de juny d'aquest any, el nivell d'execució estava en un 16%.

  • Esquerra no ha presentat esmena a la totalitat, però demanen garanties de compliment de cara a aprovar el pressupost de 2023. Els republicans han aprovat els dos comptes anteriors. 

Què esperar? Aquest dijous es votaran les esmenes a la totalitat al Congrés dels Diputats. Pedro Sánchez podrà tirar endavant el primer tràmit dels comptes amb el suport d'ERC, el PDeCat, el PNB, Bildu, BNG i Coalición Canária. 

  • La votació final dels comptes serà d'aquí a un mes. Els vots finals encara no estan garantits. Sánchez haurà d'aprofitar aquestes setmanes per negociar. 

Per acabar: Qui també s'ha pronunciat durant el debat d'aquesta tarda és el portaveu del PDeCat, Ferran Bel. Ha lamentat que Junts hagi presentat una esmena a la totalitat i s'ha preguntat si preferirien que hi hagués eleccions i governés la dreta. 

Categoria: Política
Etiquetes: Junts Sedició