Política
Foto: | Europa Press
Junts

L'aparell de Junts vol Giró de presidenciable, tot i l'oposició dels rupturistes

Foto: | Europa Press

Jaume Giró, exconseller d'Economia, és l'escollit per l'aparell del partit per ser el candidat de Junts a la Generalitat, tot i l'oposició interna del sector rupturista. Alts dirigents de Junts han explicat a Principal que aposten per l'exdirector general de la Fundació la Caixa, encara que el perfil del candidat contradigui els últims moviments del partit, com la ruptura del Govern de coalició.

En profunditat:

  • Giró ve de l'Ibex: va ser director executiu de La Caixa, i mà dreta d'Isidre Fainé, a més de treballar a Gas Natural i Repsol.
  • Cal recordar que l'exconseller d'Economia va reunir-se amb el PSC per negociar els pressupostos de la Generalitat pel 2023 i que davant de la seva marxa del Govern, diputats del PSC van demanar que mantingués el càrrec: "Volem que segueixi sent conseller".
  • Giró va expressar el seu desig de no trencar el Govern i mantenir Junts dins de l'executiu català. De fet, va assegurar que la independència era impossible si Junts abandonava el Govern.
  • Va participar activament en la campanya electoral de Joan Laporta a la presidència del Barça. Finalment, es va apartar quan estava destinat a ser vicepresident econòmic del club.

On som: Junts està dividit en dos grans corrents, el "pragmàtic" i el "rupturista". O també coneguts com el sector del secretari general, Jordi Turull i el de la presidenta, Laura Borràs, i l'expresident Carles Puigdemont.

Context: En els últims moviments de Junts s'ha imposat el sector "rupturista", més a prop de la unilateralitat, que lidera la presidenta de la formació, Laura Borràs. De fet, aquest sector va aconseguir convèncer als militants i trencar el govern de coalició.

  • A més, Junts està travessant una crisi de partit on la mà dreta de Borràs, Francesc de Dalmases, està sent acusat de comportaments inadequats o coaccions. És per això que l'aparell del partit, majoritàriament format per partidaris del pragmatisme del secretari general, Jordi Turull, està promovent la figura de Giró.

D'on venim? La situació a Junts és cada vegada més tensa després de fer-se públic l'informe sobre el cas Dalmases: diverses informacions destapen crits i pressions per part de la presidenta del partit, Laura Borràs, i intimidacions del diputat Francesc Dalmases a companyes de partit, que estarien recollint firmes per expulsar de diputat a Dalmases.

A partir d'ara: Tot i que els partidaris del pragmatisme ocupen càrrecs importants dins de l'aparell del partit, l'entorn de Borràs mobilitza molt els seus simpatitzants, com ja es va veure amb la sortida de Junts del Govern. Això podria dificultar la candidatura de Giró a la Generalitat.