Política
Foto: | ACN
Pressupostos de l'Estat

Sánchez supera el primer pas per aprovar els pressupostos

Foto: | ACN

El govern espanyol ha aconseguit superar el primer pas per aprovar els pressupostos. El Congrés dels Diputats ha acceptat la tramitació dels comptes amb el suport dels socis habituals de l'executiu, entre ells Esquerra i els nacionalistes bascos, i també el PDeCat. 

Per què és important? Aquesta votació és clau per començar a tramitar els pressupostos al Congrés. No superar-la, implicava tombar la totalitat dels comptes i prorrogar directament els de l'any anterior. 

Tot i això, Sánchez encara no té garantits els suports per l'aprovació final, d'aquí a un mes. Esquerra, per exemple, exigeix garanties de compliment pel seu sí definitiu.

  • A més, malgrat que republicans i socialistes intentin separar les dues negociacions, també estan negociant una reforma del delicte de sedició.

En profunditat: El debat parlamentari d'esmenes a la totalitat ha servit per evidenciar les dificultats existents per reformar aquest delicte del Codi Penal. 

  • Primer la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha assegurat que el govern portaria una proposta al Congrés. 
  • Unes declaracions que xocaven amb les del president Perdo Sánchez des de Sud-àfrica, on ha assegurat que no hi havia una majoria parlamentària per tirar-ho endavant. 
  • Finalment, Montero ha acabat rectificant i ha dit que portaran la proposta "quan hi hagi majoria".

Context: En mig de tot aquest enrenou, el Partit Popular havia amenaçat de trencar l'acord per renovar el Consell General del Poder Judicial si reformava el delicte de sedició.

En xifres: Els comptes de Pedro Sánchez pel 2023 compten amb una recaptació de 18.000 milions més que l'any passat, arribant fins als 262.000 milions. 

  • Entre les mesures principals dels comptes hi ha: millores en la prestació d'atur, una pujada de les pensions, una pujada salarial als funcionaris i un augment de l'ingrés mínim vital.
  • A més, hi ha mesures temporals que es mantenen com la gratuïtat del tren, l'ajuda als lloguers per joves o un pla de 600 milions per la dependència. 
Categoria: Política