Política
Foto: | Europa Press
Delicte sedició

Unides Podem allunya la reforma de la sedició: "El PSOE no té bona disposició"

Foto: | Europa Press

El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat que la reforma del delicte de sedició està "una mica més lluny" després que el Partit Popular hagi trencat la negociació amb el govern espanyol per renovar el Poder Judicial. També lamenta que el PSOE "no té una bona disposició" per emprendre la reforma de la sedició.

Per què és important? ERC està negociant amb la Moncloa la reforma d'aquest delicte, en el marc de l'estratègia de desjudicialització que es va pactar en la darrera taula de diàleg. La reforma podria ajudar a alguns dels exiliats i encausats per l'1 d'octubre a reduir les condemnes.

Què ha dit? En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest divendres al matí, Asens ha argumentat que els socialistes diuen que no hi ha majoria perquè entenen "que la seva proposta és inamovible i definitiva".

  • "La reforma de la sedició està una mica més lluny" després que el PP hagi trencat la negociació amb el govern espanyol per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) amb aquesta "excusa".
  • El president de la formació lila a la cambra baixa ha lamentat que "sembla que el que vol fer el PSOE" és que "l'altra part en la negociació accepti el seu punt de partida". 

A més: Sobre la ruptura de les negociacions amb el PP per renovar el CGPJ, el president d'Unides Podem ha dit que no l'ha sorprès que els populars hagin trobat "una altra excusa", perquè "no volen renovar" l'òrgan de govern dels jutges.

  • "Crec que no ens hem de precipitar i veure fins on arriba aquest xantatge", però "aviat" caldrà "plantejar alternatives", ha defensat el president d'Unides Podem al Congrés.

D'on venim? El líder del Partit Popular Alberto Núñez Feijóo, ha paralitzat la renovació del Consell General Poder Judicial i ho ha justificat per la voluntat del govern espanyol de reformar el delicte de sedició. "Es vol fer una legislació a mesura dels independentistes, sense que facin cap concessió", ha criticat.

Context:

  • A la taula de diàleg del mes de juliol passat, els governs espanyol i català van acordar avenços en la desjudicialització del procés abans de finals d'any.
  • Segons va publicar El País el dilluns, Sánchez es planteja reduir les penes a la meitat per homologar-se a la resta d'Europa.
  • A Espanya la sedició està castigada amb fins a 15 anys de presó, mentre la mitjana europea és de 6.