Política
Parlament

El Parlament decideix si investiga Dalmases pel cas del FAQS: possibles sancions

Aquest dijous el Parlament ha de decidir si comença a investigar el diputat de Junts, Francesc de Dalmases, per esbroncar i intimidar la subdirectora del FAQS de TV3. Les possibles sancions per incomplir el codi de conducta van dels 600 als 12.000 euros. 

Per què és important? Dalmases és diputat i mà dreta de la presidenta de Junts, Laura Borràs, tot i que va dimitir com a vicepresident del partit.

D'on venim? Dalmases hauria intimidat a la subdirectora del FAQS, Mònica Hernàndez, després d'una entrevista al programa el passat mes de juliol. 

  •  El diputat hauria cridat frases com "m'has traït", "programa de merda", "això no m'ho pots fer" i "mala periodista", i hauria colpejat el mobiliari.
  • Un informe intern de Junts va corroborar els fets i va concloure que la periodista es va sentir intimidada. 

Com funciona? La decisió sobre obrir o no una investigació recau sobre la Comissió de l'Estatut del Diputat, formada per un membre de cada partit. 

  • Si la comissió creu que hi ha indicis de males pràctiques, que previsiblement serà així, s'obre un procés de verificació, a través d'una informació reservada. 
  • A l'inici d'aquest procés, l'afectat ha de comparèixer en audiència i després els diputats han d'examinar els fets amb tota la informació obtinguda. 
  • Tot i això, la decisió final sobre la sanció no recau sobre la comissió, sinó sobre la Mesa del Parlament. La comissió ha de fer una proposta a través d'un informe.

A la pràctica:

  • Les sancions poden anar des d'una amonestació pública en els casos més lleus fins a una multa econòmica, que pot anar dels 600 als 12.000 euros.
  • En cas d'infracció molt greu, la Mesa pot proposar al ple que acordi la suspensió del diputat. Es tractaria d'una suspensió temporal mentre no resolgui la situació d'incompliment.

Què esperar? No hi ha terminis establerts per l'audiència del diputat ni tampoc per l'informe final, tot i l'oposició pressiona per no allargar-ho en el temps. 

Per acabar: En la reunió d'aquest dijous no s'hi tractarà només el cas de Dalmases. També s'hi abordarà les situacions dels diputats de Vox Ignacio Garriga i Alberto Tarradas. Se'ls acusa de fer intervencions racistes a la cambra.