Política
Foto: | Europa Press
Pegasus

El Govern serà acusació particular en el cas del Catalangate

Foto: | Europa Press

El Govern es presentarà com a "acusació particular" en el cas de l'espionatge a l'independentisme i al president Pere Aragonès. Ho ha anunciat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, després d'explicar que la querella que va presentar el president l'estiu passat contra l'exdirectora del CNI ha passat d'un jutjat de Barcelona a l'Audiència Nacional.

Per què és important? L'anunci del Govern arriba quan el Parlament Europeu ha assenyalat al govern espanyol com a responsable de l'espionatge a l'independentisme. Es traca d'un primer esborrany de les conclusions de la comissió parlamentària sobre l'ús del programa Pegasus.

Què s'ha dit? El govern ha celebrat el "toc d'atenció" de la UE a Espanya pel Catalangate, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. 

  • La consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, ha assegurat que és "satisfactori" que l'Eurocambra no ho doni el 'Catalangate' per "tancat" i ha exigit un protocol contra aquest espionatge.
  • Serret ha tornat a demanar al govern espanyol "explicacions, responsabilitats i garanties de no repetició".
  • Tot i això, ha assegurat que el cas no afectarà l'estratègia de diàleg amb l'Estat. Després d'esclatar el cas el Govern de Pere Aragonès va congelar relacions amb la Moncloa. 

A més, el Govern ha anunciat que la querella que va posar Aragonès contra el CNI i NSO Grup el mes de juliol ha passat a l'Audiència Nacional. Fins ara estava al jutjat número 29 de Barcelona.

  • Amb aquest moviment, la Generalitat podrà actuar com a acusació particular com a part perjudicada, en comptes de fer-ho com a acusació popular.

D'on venim? El Parlament Europeu ha redactat un informe preliminar sobre l'espionatge a través de Pegasus. Dedica 12 pàgines de les 159 al cas espanyol.

  • L'informe apunta que està "generalment assumit" que les autoritats espanyoles estan darrere l'espionatge relacionat amb el Catalangate.
  • Els redactors de l'informe lamenten la "poca informació aportada fins ara" per l'executiu espanyol.
  • A més, l'informe apunta que tenint en compte que les autoritats espanyoles només han reconegut 18 dels 65 casos revelats per CitizenLab i que les ordres no s'han fet públiques, "no és possible establir" que l'independentisme suposés una "amenaça a la seguretat nacional o la integritat de l'estat".
Categoria: Política
Etiqueta: Pere Aragonès