Política
Foto: | ACN
Parlament

Cuevillas planteja tancar el cas Dalmases amb una "amonestació pública"

Foto: | ACN

El president de la Comissió de l'Estatut del Diputat, Jaume Alsonso Cuevillas, planteja que el Parlament tanqui el cas Dalmases qualificant d'"infracció lleu" del Codi de Conducta l'esbroncada i intimidació a la subdirectora del FAQS de TV3. Proposa que se'l castigui amb una "amonestació pública", però no amb una multa. 

Per què és important? Cuevillas és l'encarregat d'elaborar una proposta d'informe com a president de la comissió, però no és un text definitiu. Es debatrà aquest divendres a porta tancada a la cambra catalana i la resta de grups podrien presentar-hi esmenes.

Què sabem? La proposta elaborada pel diputat de Junts és que el cas quedi amb una "infracció lleu" i una "amonestació pública", tal com ha avançat el diari ARA. 

  • En casos lleus, les sancions poden anar des d'una amonestació pública a multes d'entre 600 a 12.000 euros.
  • En casos greus, el ple pot acordar la suspensió temporal del diputat.

Tot i això, la comissió només té la potestat d'elaborar un informe exposant els fets. També pot proposar un càstig, però és competència de la Mesa decidir-ho i aplicar-ho. Ho farà dimarts que ve.

En profunditat: L'article 8 del Codi de Conducta estableix que els diputats han de col·laborar amb els mitjans de comunicació a "favor del dret a la informació". També diu que han de "tenir cura de l'actitud i el llenguatge" en el tracte amb els professionals dels mitjans per "preservar la dignitat de la institució". 

  • Segons el Codi de Conducta, aquest cas només pot ser una infracció lleu perquè no concorda amb cap dels casos tipificats com a greus. 

Per últim: El Parlament només avalua el cas de la intimidació a la periodista del FAQS, a petició de la Mesa, però no de la resta de denúncies d'abusos de poder publicades per El Periódico la setmana passada. 

Categoria: Política