Política
Foto: | ACN
Parlament

Afloren denúncies d'abusos contra Dalmases: es podria aplicar el protocol d'assetjament?

Foto: | ACN

La situació del diputat Francesc de Dalmases es complica. Segons publica El Periódico, cinc persones més han alçat la veu contra el diputat de Junts. Les víctimes haurien patit "assetjament laboral", "abús de poder", "maltractament psicològic" o una insistència "no desitjada" per part de Dalmases. 

Per què és important? Dalmases és diputat i mà dreta de la presidenta de Junts, Laura Borràs, tot i que va dimitir com a vicepresident del partit arran de la polèmica del FAQS.

Què sabem? Fins a cinc persones haurien denunciat els comportaments de Francesc de Dalmases. Segons El Periódico, les denunciants haurien mantingut una relació laboral i personal amb el polític, però d'altres no. 

  • "És arrogant i prepotent" diu una de les denunciants de Dalmases, una extreballadora durant l'etapa de Borràs a la conselleria de Cultura. Descriu al polític de Junts com una persona que "et desprestigia en públic i en privat".
  • Assegura que va patir 'mobbing', humiliacions i intimidacions. Tot això amb la "connivència" de Laura Borràs, apunta. 
  • Una altra testimoni assegura que va tenir una relació sentimental amb Dalmases i que la va tractar com "un drap brut". Va contactar amb ella per les xarxes socials i després va exercir "un abús de poder i maltractament psicològic". 
  • Les denunciants defineixen el comportament del polític com un "abús de poder" per utilitzar el seu càrrec per tenir influència sobre dones en les quals està interessat.
  • Una altra víctima denuncia assetjament i insistència a través de les xarxes socials. Ella és advocada i ell li demanava assessorament "usant una víctima de violència de gènere com a excusa". Dalmases aprofitava l'ocasió per insistir que quedessin.

Com funciona? La Mesa del Parlament va aprovar el desembre de 2021 un protocol contra l'assetjament. El text parla de casos sexuals, però també inclou l'assetjament en àmbit laboral i l'abús de poder. 

  • Parla tant l'assetjament físic com a través de les xarxes socials i d'aplicacions de missatgeria instantània. 

En cas d'incompliment, els protocols inclouen mesures cautelars i també sancions. La Secretaria General del Parlament és l'encarregada de proposar la sanció i la Mesa l'ha d'aprovar. 

  • Si el grup parlamentari no dona de baixa el diputat en qüestió, es retira la part proporcional a la subvenció que rep el partit i se'ls limita l'ús de la cambra. 
  • En cas que el diputat quedi com a no adscrit, no pot tenir "cap mitjà personal, material, econòmic ni local del Parlament a la seva disposició". 

A la pràctica: seria aplicable al diputat Francesc de Dalamses? Hi ha dubtes en funció de qui respongui.

  • Algunes fonts parlamentàries creuen que sí que seria aplicable, sempre que hi hagués una denúncia, ja fos per part de la víctima, d'un testimoni directe o d'algú que tingués indicis.
  • Aquestes denuncien s'haurien d'adreçar a l'Oficina d'Igualtat de la cambra, que és l'òrgan receptor i qui activa els mecanismes. El Parlament no podria actuar d'ofici. 
  • Malgrat que no es tracti d'un assetjament sexual, les mateixes fonts asseguren que els casos d'abús de poder també estan inclosos en aquest protocol.
  • Altres fonts asseguren que no es podria aplicar perquè no té caràcter retroactiu. Els casos que relata El Periódico són anteriors a l'aprovació del protocol.
  • També hi ha qui posa sobre la taula que si no hi ha cap cas que afecti diputades o personal del Parlament, no es podria aplicar. 

Background: En el primer any de vigència del protocol s'ha activat almenys una vegada el d'assetjament psicològic (que només és aplicable a funcionaris de la cambra). Va ser per investigar el lletrat Antoni Bayona. 

  • La Secretaria General de la cambra va investigar si hi havia hagut assetjament de Bayona contra una arxivera pel cas de les llicències d'edat. Tots dos treballaven a l'òrgan de transparència i tenien visions diferents sobre el cas. Finalment, l'informe va concloure que no hi havia hagut assetjament.

Què esperar? Malgrat que el protocol d'assetjament no sembli aplicable pel cas, aquest dijous sí que es reunirà la Comissió del Diputat per decidir si obre investigació contra Dalmases per l'esbroncada i la intimidació a la periodista del FAQS.

  • En la reunió d'avui, la comissió haurà de valorar la informació que hi ha sobre la taula i si és suficient per començar una investigació per incompliment del codi de conducta.
  • En cas de decidir tirar endavant, s'obrirà un procediment reservat que acabarà amb un informe de la Comissió proposant possibles sancions.
  • La decisió final sobre les conseqüències, però, dependrà de la Mesa. Les sancions poden anar dels 600 als 12.000 euros, o fins i tot la suspensió en casos greus.
Categoria: Política