Política
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras
Foto: Carles Puigdemont i Oriol Junqueras | Principal
Desjudicialització

Puigdemont i Junqueras: la cara i creu de l'anunci de la derogació de la sedició

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras
Foto: Carles Puigdemont i Oriol Junqueras | Principal

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'actual president d'ERC, Oriol Junqueras, han reaccionat de manera molt diferent a l'anunci del president espanyol, Pedro Sánchez, de derogar el delicte de sedició.

Per què és important? Sánchez ha anunciat que aquest divendres PSOE i Unidas Podemos registraran una proposta de derogació del delicte de sedició. S'eliminarà del Codi Penal i serà substituït per un de delictes públics agreujats.

  • Un anunci que demostra els passos endavant de la taula de negociació entre el govern espanyol i el Govern de la Generalitat.

Què diu Carles Puigdemont: L'eurodiputat i exiliat a Brussel·les creu que la derogació de Sánchez només "canvia el nom" a la sedició, però no el deroga.

  • Puigdemont titlla a Pedro Sánchez de "mestre en l'art de l'enganyifa" i convida a "llegir molt bé la lletra menuda i la gran".
  • "Si et condemnen a presó per organitzar i convocar un referèndum d’independència, tan se val si són 15 anys de presó o en són cinc: estan criminalitzant un dret".
  • A parer seu, el "guany individual" que suposaria la rebaixa de penes que comportaria la transformació de la sedició en un delicte de desordres públics agreujats "no desemboca en un guany polític. No es desjudicialitzaria res".
  • Per això ha considerat que "el que compta no són els anuncis sinó els fets". I ha afegit: "Qualsevol acusació pels fets de l'octubre del 2017 que es faci a l'empara de la reforma del delicte seria la demostració d'un engany. Perquè si realment el delicte es deroga, ja no hi pot haver condemna ni persecució".
  • I acaba: "Si l'octubre del 17 deixa de ser un cas de sedició i passa a ser un cas de desordres públics agreujats, no sé veure on és el guany polític de tot plegat. Sí, hi ha una gran diferència entre passar 15 anys a presó a passar-n'hi 5. Però políticament estaríem allà mateix".

Què diu Oriol Junqueras: El republicà creu que "avançar en la desjudicialització sempre és positiu". 

  • Justifica que la desjudicialització "aporta justícia allà on hi ha injustícia". 
  • Celebra l'eliminació de la sedició i es compromet a "seguir treballant la via de la negociació política per assolir l'amnistia i l'autodeterminació". 

Què diu Marta Rovira: La secretària general d'Esquerra també s'ha pronunciat sobre l'anunci de Sánchez: "La derogació és una bona notícia per al conjunt de l'independentisme, el d'avui i el de demà". 

  • Tot i això, la republicana considera que no és suficient, ja que només en el seu cas personal, amb aquesta derogació no podria tornar de l'exili. 
  • Però piula que "donarem suport a totes aquelles reformes que dificultin l’aplicació arbitrària del Codi Pena". 
  • "El nostre objectiu final és l’amnistia (per a tothom qui té una causa oberta amb relació a l’1 d'octubre) i la resolució del conflicte polític mitjançant un referèndum".

En detall: Segons el president espanyol, independentment de la derogació, Puigdemont "haurà de retre comptes igualment davant la justícia" espanyola, perquè els delictes que hauria comès "es recullen com a desordres públics agreujats com tenen altres democràcies".