Política
Derogació de la sedició

El govern espanyol obre la porta a modificar el delicte de malversació

El govern espanyol no descarta modificar el delicte de malversació. Després d'anunciar la derogació de la sedició a través del seu president Pedro Sánchez, la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, han obert la porta aquest dilluns a afrontar una reforma d'aquest delicte, que beneficiaria als líders del procés condemnats pel Tribunal Suprem.

Què sabem: En una entrevista a TVE, la ministra ha reconegut que la reforma és una "decisió política" de Sánchez a favor de la "concòrdia".

  • "Un govern té l'obligació de prendre aquelles decisions polítiques que considera que són bones per al seu país", ha defensat.
  • La titular de Defensa ha volgut aclarir que la regulació del delicte de malversació és "molt desigual" perquè "no és el mateix un corrupte que s'emporta els diners a la seva butxaca que el que no".
  • La ministra recorda que la proposta del govern del PSOE i Unidas Podemos no tocarà l'article 155 de la Constitució, que permet la intervenció d'una comunitat autònoma, com va passar amb Catalunya, i tampoc els delictes contra la carta magna perquè la sedició és un delicte contra l'ordre públic.

A més: En la mateixa línia que la seva companya de gabinet, Bolaños ha explicat en una entrevista a la SER que el pas següent és abordar aquest tema.

  • El ministre desvincula la reforma del delicte de sedició amb la negociació dels pressupostos amb ERC. 
  • "En els últims dies, ERC ha abandonat la petició de màxims i comença a acceptar que sigui una adaptació a la resta d'Europa, ja que ara està obsolet".
  • Bolaños ha explicat que ERC ha modificat la seva demanda i ha obert una demanda. "És aquí on tot es precipita".

A la pràctica: Una modificació del delicte de malversació beneficiaria a 4 dels 12 líders independentistes condemnats per l'1-O i també els exiliats.

  • Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa van ser condemnats per aquest delicte
  • Una possible reducció de les seves penes quedaria en mans del Tribunal Suprem.

A més: Els exiliats també es veurien beneficiats.

  • Carles Puigdemont, Toni Comín, i Lluís Puig estan processats per malversació amb penes de fins a 12 anys de presó.