Política
Membres de la mesa inhabilitats
Foto: Membres de la mesa inhabilitats | David Zorrakino / Europa Press
Suprem

El Suprem ordena repetir el judici contra la Mesa del Parlament de l'1-O

Membres de la mesa inhabilitats
Foto: Membres de la mesa inhabilitats | David Zorrakino / Europa Press

El  Suprem ordena repetir el judici contra la Mesa del Parlament del 2017 per permetre la tramitació de les lleis de desconnexió independentistes, que van permetre poder fer el referèndum l'1-O. 

Què sabem? La Sala penal del Tribunal Suprem (TS) ha anul·lat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va condemnar als quatre exmembres de la Mesa del Parlament Anna Simó, Lluís María Corominas, Ramona Barrufet i Lluís Guinó per un delicte de desobediència per l'1-O.

  • El TSJC va imposar penes d'un any i vuit mesos de presó i una multa de 30.000 euros pels delictes de desobediència dels 4 membres de la Mesa del Parlament del 2017.
  • El Suprem entén que dos dels magistrats, Jesús María Barrientos i Carlos Ramos, no van ser imparcials i que, per tant, el judici s'ha de repetir.

En detall: El Suprem anul·la la sentència perquè considera que s'ha vulnerat el dret a un tribunal imparcial dels acusats, perquè Barrientos i Ramos, "havien exterioritzat prèviament una presa de posició explícita sobre qüestions que van constituir objecte essencial del judici".

  • En la sentència recorreguda, el TSJC va absoldre Mireia Boya. Ara, el Suprem estima el recurs d’Anna Simó, al qual s’hi van adherir les representacions dels altres tres condemnats.

A partir d'ara: El nou judici haurà de celebrar-se amb una diferent composició personal del tribunal que va dictar la sentència que ara s'ha anul·lat.