Política
Oriol Junqueras a la Nit Irla 2022
Foto: Oriol Junqueras a la Nit Irla 2022 | Fundació Irla
Partits

Junqueras assegura que ERC “substituirà” el PSC en menys de vuit anys

Oriol Junqueras a la Nit Irla 2022
Foto: Oriol Junqueras a la Nit Irla 2022 | Fundació Irla

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, assegura que l'objectiu del partit és "convertir-se en l'esquerra nacional de Catalunya" i substituir "el PSC". Junqueras creu que ho aconseguiran "durant la segona dècada d'aquest segle". 

Al detall: El republicà ho afirma al llibre 'A la Sobirania per l'Esquerra: una anàlisi de l'auge d'ERC, EH Bildu i el BNG' (Angle Editorial), de Silvio Falcón i Andreu Pujol. 

  • El llibre fa un repàs de la història dels tres partits, analitza i compara la seva evolució i explica els mecanismes que tenen per coordinar-se.
  • Els autors ho fan a través d'entrevistes als principals dirigents de les tres forces polítiques.
  • El llibre ha rebut el Premi d'Assaig Irla 2022.

Què diu? Oriol Junqueras, president d'ERC, parla de l'estratègia del partit que dirigeix:

  • "ERC a la primera dècada del segle XXI desenvolupa la tesi que s'ha de convertir en l'esquerra nacional de Catalunya i que ha de ser la força majoritària, cosa que aconseguirà durant la segona dècada del segle XXI. És el model que també segueixen EH Bildu i el BNG, que tenen explícitament aquesta voluntat d'ampliar l'independentisme per la banda de la construcció d'un discurs d'esquerres amb voluntat hegemònica". 

Pere Aragonès, coordinador general i president de la Generalitat, analitza com es conjuga aquest objectiu de substituir el PSC amb la necessitat de diàleg amb el govern del PSOE:

  • "La interlocució amb l'Estat és un dels temes que més pot generar contradiccions, perquè tu combats democràticament un Estat, però, alhora, t'hi has de relacionar per qüestions del dia a dia. A nosaltres també ens interessa com a govern poder fer bé la feina i això fa que hi hagi d'haver una interlocució amb el govern de l'Estat per intentar aconseguir rèdits, encara que siguin petits, que millorin les teves capacitats del dia a dia".

Per altra banda, Gabriel Rufián, líder d'ERC al Congrés dels Diputats, parla de la coordinació amb EH Bildu i el BNG:

  • "Si les formacions independentistes d'esquerres ens ajuntéssim amb un grup parlamentari de vint, vint-i-cinc, trenta o trenta-cinc diputats i d'una manera clara el govern espanyol depengués d'aquest grup parlamentari, s'avançaria molt".

Tot i això: Ana Pontón, portaveu nacional del BNG, posa distància al grup propi proposat per Rufián: 

  • "Creiem que hi ha elements que es poden coordinar a nivell d'Estat. Però una cosa que per a nosaltres és molt important és mantenir la nostra independència política en la política estatal, perquè els prismes no són exactament els mateixos i els interessos no sempre conflueixen".

Una idea que també defensa Marta Rovira, secretària general d'ERC:

  • "Malgrat que puguem tenir molt suport de Bildu i el BNG, és cert que el projecte de resolució del conflicte polític entre l'Estat i Catalunya és el molt propi".

A més, Arnaldo Otegui, coordinador general d'EH Bildu, aposta per sumar-hi també Junts i la CUP:

  • "En termes polítics i estratègics és el sentit comú unir forces perquè entre el BNG, nosaltres i ERC fem dinou diputats, si hi sumes la CUP en fem vint-i-un. Si hi sumes Junts encara en fa uns quants més". 

Per acabar: El llibre augura que la pèrdua de poder electoral de Podemos pot ser una oportunitat per aquests partits de cara a les eleccions municipals de 2023 i en futurs comicis.

  • Les eleccions al Congrés dels Diputats s'han de celebrar a tot estirar el novembre de 2023.
Categoria: Política
Etiquetes: Oriol Junqueras ERC